Scarlett Johansson’ın OpenAI’a Yönelttiği Suçlamayı Uzmanlar Haklı Buldu

Scarlett Johansson

OpenAI’ın GPT-4o’nun sesini Scarlett Johansson’dan aldığı yönündeki suçlama, bu sesleri analiz eden uzmanlar tarafından da desteklendi.

Bildiğiniz gibi OpenAI, geçtiğimiz günlerde GPT-4o adını verdiği yeni yapay zeka modelini tanıttı. ChatGPT-4’ten çok daha gelişmiş özelliklere sahip olan GPT-4o’nun belki de en dikkat çekici özelliği ise sesli olarak konuşma özelliğine sahip olmasıydı. Çünkü GPT-4o sadece sesli olarak konuşmuyor, bilim-kurgu filmlerindeki gelişmiş yapay zekaları aratmayacak kadar insansı konuşuyordu. Bu yüzden OpenAI’ın demo gösterisi pek çok kişiyi kendisine hayran bıraktı. Bu sırada pek çok kişi Her filmine referansta bulundu. 2013 yılında çıkan bu bilim-kurgu filminde, Scarlett Johansson’ın seslendirdiği gelişmiş bir yapay zeka, bir insanla romantik ilişki yaşıyordu.

Her benzetmeleri ilk başta OpenAI’ı ve GPT-4o’yu övmek için kullanılmadı ama zamanla boyut değiştirdi. Çünkü bu benzerliğin sebeplerinden biri de GPT-4o’nun Scarlett Johansson gibi konuşmasıydı. Ama Johansson buna onay vermemişti. Dahası OpenAI kurucusu Sam Altman böyle bir teklifle gelince, sesinin kullanılmasını reddetmişti. Johansson açıkça bu teklifi geri çevirdikten sonra OpenAI’ın izinsiz bir şekilde onun sesini kullanması, tahmin edeceğiniz üzere hoş karşılanmadı. İnsanlar bu duruma tepki gösterirken, Scarlett Johansson da OpenAI’a dava açacağını açıkladı.

gpt 4o sky

OpenAI ise GPT-4o demosundaki Syk adlı versiyonun sesinin Johansson’a ait olmadığını iddia etti. OpenAI’ın iddiasına göre bu ses, pek çok farklı ses örneği kullanılarak yaratılmış, tamamen yeni bir sesti. Ancak uzmanlar bu savunmaya katılmıyor. Sky’ın sesini yapay zekayı kullanarak analiz eden ses uzmanları, Sky’ın sesinin Scarlett Johansson’la kayda değer benzerlik tespit etti. Sky’ın sesi ile Johansson’ın sesi arasındaki benzerlik, analiz eden diğer oyunların yüzde 98’inden daha yüksek çıktı.

Ancak bu noktada ilginç bir gerçek daha ortaya çıktı. Çünkü Sky’ın sesine Johansson’unkinden bile daha çok benzeyen iki oyuncu var. Bunlar da Anne Hathaway ve Keri Russell. Bu iki oyuncunun sesi ile Sky’ın sesi arasındaki benzerlik daha da yüksek. Bu da OpenAI’ın bu üç dört oyuncunun sesini alıp harmanlayarak Sky’in sesini ortaya çıkarmış olabileceğini düşündürüyor. Ama sonuçta uzmanlar tarafından da desteklendiği üzere, Sky’ın sesi Johansson’ın sesiyle büyük benzerlikler taşıyor.

Apple Vision Pro Sonunda Global Pazara Çıkıyor