Çin Uzay Ajansı’nın uzay sondası, Ay’ın karanlık yüzüne indi. Buradan toplanan örnekler, Ay’ın göremediğimiz tarafına dair önemli veriler sunabilir.
Son dönemde uzay araştırmaları konusunda dikkat çekici çalışmalara imza atan Çin, bu hafta önemli bir görevi daha başarıyla tamamladı. Çin Uzay Ajansı’na ait uzay sondası, Ay’ın karanlık yüzüne indi. Dünya’dan gözlemlenemediği için yakın zamana kadar hakkında çok az şey bildiğimiz bu görünmeyen taraf, bilim dünyası için de yıllardır merak konusuydu.
Çin’in uzay sondası, Ay’ın karanlık yüzünde taş ve toprak örnekleri toplayacak. Bu örnekler incelenerek, Ay’ın Dünya’dan görünen yüzüyle, karanlık yüzü arasında ne gibi farklıklar olduğu araştırılacak.
Çin daha önce de 2020 yılında Ay’a bir uzay sondası indirmiş ve bu sonda aracılığıyla Ay’ın yüzeyinden taş ve toprak örnekleri toplamıştı. Ancak o sonda Ay’ın görünen yüzüne inmişti. Şimdi ilk kez bir Çin sondası Ay’ın karanlık yüzüne inmiş oldu. Bu iki sonda tarafından dört yıl arayla toplanan örnekler, Ay’ın iki yüzü arasındaki farkların -eğer böyle bir fark söz konusuysa- ortaya çıkmasını sağlayacak.
Çin’in Ay’a yönelik planları uzay sondaları göndermenin çok ötesinde. Son dönemde Amerika ile kıyasıya bir yarışa giren Çin, 2030’a kadar Ay’a bir astronot indirmeyi hedefliyor. Aynı şekilde ABD de 2026 yılında Ay’a yeniden astronot indirmeyi planlıyor. Kimin önce gideceğini bekleyip göreceğiz ama şu an ABD bir iki adım önde görünüyor.