PC satışları düşmeye devam ediyor

PC satışları

Pandemi döneminde patlama yaşayan PC satışları, bir süredir yeniden düşme trendine girmiş durumda. Satışlardaki düşüş bu çeyrekte de sürdü.

PC satışları söz konusu olduğunda satış grafiği uzunca bir süre düşüş yönünde seyretmiş olsa da Covid-19 pandemisi bu gidişatı tersine çevirdi. Pandemi döneminde insanların evlerine kapanmak zorunda kalmasına bir de uzaktan çalışmanın yaygınlaşması eklenince, PC satışları bir anda yükselişe geçti. Bu yüzden üst üste üç dört çeyrekte PC satışlarında artış gözlemlendi. Ancak pandemi şartlarının sona ermesiyle birlikte bu tablo yeniden tersine döndü. PC sektöründe satış rakamları yeniden düşmeye başladı. Bir önceki çeyrekte açıkça izlenen bu düşme trendi, bu çeyrekte de devam etti.

International Data Corporation (IDC) tarafından yayınlanan son rapora göre PC pazarında düşüş trendi bir süre daha devam edecek. PC satışlarının bu yıl geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 13.7’lik bir düşüş yaşayarak 252 milyon civarına düşeceği öngörülüyor.

PC satışları

Neyse ki IDC’nin raporu PC pazarı için tamamen negatif tablo çizmiyor. Çünkü IDC analistleri PC pazarının önümüzdeki yıl yeniden yükselişe geçeceğini öngörüyor. IDC’nin raporuna göre 2024’te PC satışlarında yeni bir artış yaşanacak ve 2024’te satılan toplam PC sayısı 264.1 milyona yükselecek.

IDC’ye göre satışlardaki bu düşüşte yapay zekanın da payı büyük. PC almak isteyen kullanıcılar ve şirketler AI programlarını da destekleyecek bir PC almak istiyor ama mevcut durumda PC’lerin henüz buna uygun olmadığını düşünüyor. Bu yüzden AI kullanımına daha uygun PC’ler çıkana ya da daha düşük maliyetli hale gelene kadar beklemek istiyor. 2024’ten itibaren satışlarda bir yükselme beklenmesinin sebeplerinden biri de bu.

NVIDIA yapay zeka sayesinde gelirini katladı