Global PC pazarı toparlanmaya başladı

PC pazarı

Son birkaç çeyrektir yine küçülme trendine girmiş olan PC pazarı, satışlardaki düşüşün yavaşlamasıyla birlikte toparlanmaya başladı.

Söz konusu PC satışları olduğunda satış grafiği uzunca bir süre düşüş yönünde seyretmiş olsa da pandemi dönemi bu gidişatı tersine çevirdi. Pandemi döneminde insanların evlerine kapanmak zorunda kalmasına bir de uzaktan çalışmanın yaygınlaşması eklenince, PC satışları bir anda yükselişe geçti. Bu yüzden üst üste üç dört çeyrekte PC satışlarında artış gözlemlendi. Ancak pandemi şartlarının sona ermesiyle birlikte PC pazarı yine geriye gitti. Satış rakamları yeniden düşmeye başladı. Son birkaç çeyrektir PC satış rakamları yine düşüş trendindeydi. Ancak bu durum yavaş yavaş değişiyor.

Pazar araştırma şirketi Canalys’in bu hafta yayınladığı rapor, PC satışlarının hala geçtiğimiz yılın altına seyrettiğini, ancak PC pazarındaki düşüşün yavaşladığını gösteriyor. Canalys’in yeni raporuna göre bu yıl temmuz-eylül ayları arasında toplamda 65.5 milyon PC satıldı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.7 daha düşük. Ancak bir önceki çeyrekte aradaki farkın yüzde 30’larda olduğu düşünüldüğünde, 6.7 puanlık bu fark başarı olarak kabul ediyor. Çünkü geçtiğimiz yılla aradaki farkın 6.7 puana kadar düşmüş olması, PC pazarının toparlanmaya başladığını gösteriyor.

PC satışları

Elbette bu toparlanmanın ne kadar süreceğini zaman gösterecek ama analistlerin tahmini bu toparlanmanın 2024’te de devam edeceği yönünde. Lenovo, Dell, Apple ve Asus gibi PC pazarına öncülük eden şirketlerin satışları geçtiğimiz yıla kıyasla düşmüş olsa da bu şirketlerin stoklarını büyük ölçüde boşalttığı ve bu sayede artık finansal olarak daha güçlü bir pozisyonda olduğu söyleniyor. Bu da bu şirketlerin 2024’e daha iddialı girmesini sağlıyor.

Bu çeyrekte en büyük düşüşü Apple’ın yaşaması, Canalys’in raporunda dikkat çeken bir diğer detay oluyor. Apple’ın PC satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 düşmüş durumda. Ancak Canalys şirketin geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde istisnai bir performans sergilediğini, o yüzden bu yılki bu büyük düşüşün bununla açıklanabileceğini söylüyor.

Honor Play 50 Plus resmen tanıtıldı