NVIDIA yapay zeka sayesinde gelirini katladı

NVIDIA

Yapay zeka alanında yaşanan patlama sayesinde bir anda dünyanın en değerli şirketlerinden birine dönüşen NVIDIA, tek çeyrekte 6 milyar dolar kâr etti.

Bildiğiniz gibi teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi bir süredir yapay zeka olmuş durumda. Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, tüm teknoloji dünyasının odağını bu alana çevirmesine sebep oldu. Teknoloji şirketleri yapay zeka programları geliştirmek veya bu programları kendi ürün ve servislerine entegre etmek için adeta yarışa girmiş durumda. Yapay zeka alanına yapılan bu yatırımların merkezinde ise GPU’lar, yani görüntü işlemcileri yer alıyor. Çünkü bu şirketlerin yapay zeka alanında iddialı olabilmeleri için ihtiyaç duydukları donanımsal güç GPU’lar tarafından sağlanıyor.

GPU’lara olan talebin bir anda kayda değer ölçüde artması, ekran kartı üreticilerini de bir anda teknoloji dünyasının en güçlü şirketleri arasına soktu. Özellikle bu alana öncülük eden NVIDIA, yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler sayesinde bir anda dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi. Değerinin 1 trilyon doların üzerine çıkmasıyla birlikte Apple, Amazon, Google, Microsoft gibi devlere rakip olacak hele gelen NVIDIA, zirveyi gördükten sonra biraz değer kaybetmiş olsa da hala yılın başındakinden çok daha yukarıda seyrediyor. Üstelik artan sadece şirketin değeri değil. Amerika merkezli teknoloji şirketi, yapay zeka alanında yaşanan patlama sayesinde gelirini ve kârını da kayda değer ölçüde arttırmış durumda.

Nvidia GeForce 430.64

2024’ün ikinci mali çeyreği için sonuçları paylaşan NVIDIA, mayıs ayından bu yana 13.5 milyar dolar elde ettiğini açıkladı. Daha da dikkat çekici olanı ise şirketin son çeyrekte 6.18 milyar dolar kâr etmesi oldu. Bu rakam şirket için tek kelimeyle inanılmaz. Çünkü geçtiğimiz yılın aynı çeyreğiyle kıyasladığımızda şirketin kârı yüzde 843 artmış durumda ki NVIDIA gibi köklü bir şirket için böylesine büyük bir artış yaşanması akıl alır gibi değil. Ancak yapay zeka alanında yaşanan patlama teknoloji dünyasında tüm dengeleri alt üst etmiş durumda. Normalde gitgide küçülmekte olan PC sektörüne yaptığı satışlarla yetinmek zorunda olan şirket, şimdiyse yeni kurulan bir sektörün başlıca tedarikçisi haline gelmiş durumda. Bu da şirketin önümüzdeki dönemde daha da büyümesini sağlayacak gibi duruyor.

Samsung Galaxy S23 FE hakkında yeni detaylar ortaya çıktı