Nvidia’nın Yükselişi Yarıda Kesildi, Hisseler Düşmeye Başladı

NVIDIA

Yapay zeka alanına yapılan yatırımların yakın gelecekte kayda değer bir gelir olarak geri dönmeyeceğinin anlaşılması, Nvidia hisselerine de yansıdı.

Geçtiğimiz yıl yapay zeka alanında yaşanan patlama, teknoloji dünyasında dengeleri bir anda değiştirdi. ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, inanılmaz bir yükseliş yaşarken, birkaç şirketi daha yanında yukarı taşıdı. OpenAI’ın en büyük yatırımcısı olan Microsoft son yılların en başarılı yılını geçirirken, GPU üreticisi NVIDIA, bunların ikisinden de daha büyük bir sıçrama yaptı. Öyle ki şirket bugün en değerli Amerikalı şirket unvanı için Apple ile yarışıyor. Hatta zaman zaman öne de geçiyor.

NVIDIA GB200 AI sunucuları

Ancak yapay zeka teknolojilerinden kayda değer gelirler elde edilmesinden daha birkaç yıl uzakta olduğumuz gerçeğinin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlaması, yapay zeka sayesinde hisseleri patlama yapan şirketlerin hızını kesti. Bu hafta Microsoft hisselerinde kayda değer bir yaşanmasının ardından Nvidia da aynı kaderi paylaşmaktan kurtulamadı.

Microsoft, Google, Amazon gibi Nvidia’nın yapay zeka alanındaki en büyük müşterileri olan şirketlerin bu hafta paylaştığı veriler, bu şirketlerin yakın gelecekte bu alana yaptıkları yatırımı kısmaya başlayabileceğini gösterdi. Nvidia’nın muhteşem yükselişini taşıyan yapay zeka patlamasının biraz momentum kaybetmeye başlamış olması, yatırımcıların şirkete bakışını değiştirdi. Bu yüzden şirketin hisseleri dün yüzde 6 değer kaybetti. Elbette şirket hala yatırımcıların listesinin tepesinde yer alıyor. Bu düşüş ise normalleşme sürecinin doğal bir uzantısı olarak görülüyor.

Apple Samsung Yarışında Aradaki Fark Kapanıyor