Elon Musk: Dünyanın En Güçlü AI Süper Bilgisayarını Biz Kurduk

Elon Musk, Amber Heard için tehdit mektubu yollamış!

Elon Musk, yapay zeka şirketi xAI’ın bugüne kadar kurulmuş en büyük, en güçlü AI süper bilgisayarını kurduğunu açıkladı.

Bildiğiniz gibi Elon Musk şu sıralar bir yapay zeka şirketi kurmakla meşgul. xAI adını taşıyan bu şirket için kayda değer bir fon toplayan Musk, son dönemde özellikle GPU’lara ve yapay zeka için kullanılan diğer donanımlara dev yatırımlar yapıyordu. NVIDIA’nın en önemli müşterilerinden biri olan Musk, bu yatırımının karşılığını yavaş yavaş almaya başladı.

xAI’ın yapay zeka programı Grok’u bir sonraki seviyeye taşımak için devasa bir süper bilgisayar kurmaları gerektiğini söyleyen Elon Musk, dün bir açıklama yaparak bu amaçlarına ulaştıklarını açıkladı. Musk, şu anda dünyanın en büyük, en güçlü AI süper bilgisayarının kendilerinde olduğunu açıkladı. Colossus adını taşıyan bu süper bilgisayar, 100 bin NVIDIA çipinden güç alıyor.

Elon Musk XAI Grok

Binlerce NVIDIA H100 GPU kullanan bu süper bilgisayarın kurulmasının milyarlarca dolara mâl olduğu düşünülüyor. Ancak daha gelişmiş yapay zekalar geliştirmenin yolu daha gelişmiş süper bilgisayarlardan geçtiği için, Musk bu parayı gözden çıkardı. Bu sayede xAI, rakiplerine karşı üstünlük kurmasını sağlayabilecek bir güce erişti. En azından Musk’ın iddiası bu yönde.

Grok’un bugün kullanımda olan versiyonu yaklaşık 20 bin çipten güç alıyor. Şimdi 100 bin çipten güç alan bu süper bilgisayar devreye girdiğinde, yapay zekada kayda değer bir atılım görebiliriz. Üstelik Musk’ın burada da durmaya niyeti yok. Çünkü Musk, Colossus’un daha da büyüyeceğini ve birkaç ay içinde 200 bin çipe ulaşacağını söylüyor. Üstelik bunlardan 50 bini NVIDIA’nın yeni nesil AI çipi H200 GPU olacak.

Ağustos Ayının “En İyi Akıllı Telefonlar” Sıralaması Yayınlandı