Amazon AI Çipleriyle NVIDIA’ya Rakip Olacak

ai cip

Şu anda AI çipleri için NVIDIA’ya bel bağlamak zorunda olan Amazon, kendi AI çiplerini geliştirip NVIDIA’ya rakip olmak için çalışmalara başladı.

Geçtiğimiz yıl yapay zeka alanında yaşanan patlama, teknoloji dünyasında dengeleri bir anda değiştirdi. ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, inanılmaz bir yükseliş yaşarken, birkaç şirketi daha yanında yukarı taşıdı. OpenAI’ın en büyük yatırımcısı olan Microsoft son yılların en başarılı yılını geçirirken, GPU üreticisi NVIDIA, bunların ikisinden de daha büyük bir sıçrama yaptı. Piyasa değeri 3 trilyon doların üzerine çıkan NVIDIA, Amazon ve Google gibi devlerin bile üzerine çıktı.

NVIDIA’nın yaptığı bu büyük sıçrama, önüne geçtiği teknoloji devlerinin de dikkatinden kaçmadı elbette. Böylesine hızlı büyüyen bir pazarda NVIDIA’yı rakipsiz bırakmaya hiç niyetleri olmayan teknoloji devleri, bu alanda önemli adımlar atmaya başladı. Bu şirketlerin başında ise Amazon geliyor. Amerikalı teknoloji devi, NVIDIA’nın öncü konumdaki AI çiplerine rakip olacak AI çipleri geliştirmek için düğmeye bastı.

Amazon drone teslimatlarına başlıyor

Amazon’un ilk aşamada planı kendi yapay zeka projelerinde kullanacağı AI çipleri geliştirmek. Böylece şirketin NVIDIA’dan yüklü miktarlarda çip almak için milyarlarca dolar ödemesi gerekmeyecek. Ancak bunun daha uzun vadeli bir planın ilk ayağı olduğu düşünülüyor. İlk aşamada kendisi için AI çipleri üreten şirket, zamanla bu alanda NVIDIA’ya doğrudan rakip de olabilir.

SearchGPT Geliyor; Google’ı Tahtından İndirebilir