Nvidia’da rüzgar tersine döndü

NVIDIA

Yapay zeka alanında yaşanan patlama NVIDIA’yı bir anda dünyanın en değerli şirketlerinden biri yapmış olsa da rüzgar yavaş yavaş tersine dönüyor.

Bildiğiniz gibi teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi bir süredir yapay zeka programları olmuş durumda. Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, tüm teknoloji dünyasının odağını bu alana çevirmesine sebep oldu. Teknoloji şirketleri yapay zeka programları geliştirmek veya bu programları kendi ürün ve servislerine entegre etmek için adeta yarışa girmiş durumda. Yapay zeka alanına yapılan bu yatırımların merkezinde ise GPU’lar, yani görüntü işlemcileri yer alıyor. Çünkü bu şirketlerin yapay zeka alanında iddialı olabilmeleri için ihtiyaç duydukları donanımsal güç GPU’lar tarafından sağlanıyor.

GPU’lara olan talebin bir anda kayda değer ölçüde artması, ekran kartı üreticilerini de bir anda teknoloji dünyasının en güçlü şirketleri arasına soktu. Özellikle bu alana öncülük eden NVIDIA, yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler sayesinde bir anda dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi. Öyle ki şirketin piyasa değeri bir ara neredeyse Amazon’a yetişecekti. Ancak son dönemde yapay zeka çılgınlığının biraz durulmuş olması, Nvidia için de rüzgarın tersine dönmesine sebep oldu. Amerika merkezli GPU üreticisinin değeri zirve noktasından aşağı doğru düşmeye başladı.

Nvidia GeForce 430.64

Piyasaların bir tür normalleşme olarak gördüğü bu düşüş trendi sırasında sadece Nvidia değil, yapay zeka patlaması sırasında değeri hızla yükselen pek çok diğer şirket de değer kaybetti. Bu şirketlerden bazıları bu süreci yüzde 3-4 gibi küçük düşüşlerle atlatmış olsa da bazıları zirve noktalarının yüzde 29-30 altına düştüler. Neyse ki Nvidia için düşüş bu kadar sert olmadı. Kısa süre önce değeri 1 trilyon doları geçen şirket, bu zirve noktasından düşüşü sonrası yüzde 14 değer kaybetti. Finans uzmanları bunu yaşanan suni bir artışın zamanla kendini dengelemesi olarak görüyor.

Netflix kendi bulut oyun servisini kuruyor