NASA’nın 1977’den beri uzayda dolaşan Voyager uzay sondalarının gücünün tükenmeye başlamasıyla birlikte yolun sonu gözüktü.
1977 yılında NASA tarafından uzaya fırlatılan Voyager 1 ve 2 uzay uzay sondaları, yıllarca insanlığın uzaydaki en önemli gözlem araçları oldu. Voyager uzay sondalarının yıllar boyunca Dünya’ya gönderdiği veriler, özellikle Güneş Sistemimiz ve komşu gezegenlerimiz hakkında kritik bilgileri öğrenmemizi sağladı. Bugün artık Dünya’dan en uzaktaki gözlem araçları olarak yavaş yavaş görevlerinin sonuna yaklaşan uzay sondaları için yolun sonu gözüktü.
Yaklaşık 10 yıldır Güneş sisteminin ötesinde yolculuk eden ve ilk fırlatıldıklarında tahmin edilenden çok daha uzun süre aktif kalarak beklenenden çok daha uzaklara seyahat eden uzay sondalarının gücü tükenmeye başladı. Bu hafta Scientific American’da yayınlanan rapora göre Voyager uzay sondalarının gücü yakında tükenecek ve her iki uzay sondasına da veda etmemiz gerekecek.
Konu hakkında konuşan fizikçi Ralph McNutt, bu uzay sondalarının 44.5 yaşına ulaştığına dikkat çekerek, beklenen sürenin 10 katına çıktıklarını söyledi. Her iki uzay sondasının da 2025’e gelindiğinde tamamen güçlerini tüketmiş olması bekleniyor. NASA bazı özelliklerini ve işlemlerini kapatarak bu uzay sondalarının ömrünü uzatmak için elinden geleni yapmış olsa da bu uzay sondaları en fazla 2025’e kadar aktif kalabilecek. Hatta yolculuklarının 2025’ten önce tamamlanması da ihtimal dahilinde. Bu noktada 2025 en iyimser tahmin olarak karşımıza çıkıyor.