SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Parçalayacak

Uluslararası uzay istasyonu

NASA, alçak Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu parçalama görevini Elon Musk’ın şirketi SpaceX’e verdi.

Alçak Dünya yörüngesinde olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yıllardır uzay araştırmaları konusunda uzay ajanslarının en kıymetli araçlarından biri oldu. Yerçekimsiz ortamda yaşama dair eşsiz bilgiler sunan ISS, bunun da ötesinde insanlığın uzaya açılma yolculuğunda önemli bir basamak olarak görülüyor. Ancak her güzel şey gibi onun da bir sonu var. Üstelik bu son o kadar da uzak değil. NASA’nın başını çektiği uzay ajansları, yıllardır kendilerine başarıyla hizmet eden bu uzay istasyonunu 2030 yılında emekliye ayırmayı planlıyor.

Ancak Alçak Dünya yörüngesinde yeni istasyonlar, yeni projeler hayata geçirileceği için Uluslararası Uzay İstasyonu’nun orada bırakılması söz konusu değil. İstasyonun bir şekilde parçalanması ve ortadan kaldırılması gerekiyor. Bir süredir bunun yollarını arayan NASA, bu projeyi de en güvenilir ortağı olan SpaceX’e emanet etti. ISS’i parçalayacak şirket, Elon Musk’ın uzay şirketi olacak.

SpaceX çalışanlarına köle

SpaceX bu amaç doğrultusunda ISS’i yörüngeden çıkaracak bir araç geliştirecek. Bu araç ISS’i sürükleyerek mevcut yörüngesinden çıkaracak ve tekrar atmosfere sokacak. Uzay istasyonu atmosfere geri dönüş sırasında oluşacak ısı sonucunda parçalanarak bölünecek. Ortaya çıkan enkazı temizleme işi de SpaceX’in aracına düşecek.

İlk olarak ISS için kullanılacak olan bu aracın gelecekte farklı görevlerde de kullanılması bekleniyor. Uzay turizminin yavaş yavaş gerçeğe dönüştüğü bu günlerde, alçak Dünya yörüngesini temiz tutmak büyük önem taşıyor. Bu yüzden bu yörüngede oluşacak atıkları temizlemek için bir aracın geliştirilmesi büyük önem taşıyor.

Amazon Bu Ay 15 Oyunu Ücretsiz Veriyor