NASA, astronotlar için ChatGPT benzeri bir asistan yaratıyor

NASA, astronotlar için ChatGPT benzeri bir asistan yaratıyor

NASA, astronotların kendi dillerinde ChatGPT benzeri bir arayüz kullanarak deneyler yapmasına izin verecek bir sistem geliştiriyor. İşte tüm detaylar.

ChatGPT benzeri sistem ile artık astronotlar uzay araçları ile iletişimde olabilecek. Larissa Suzuki, “Bu fikir, uzay araçlarıyla diyalog halinde etkileşimler kurduğumuz dönemde, yapay zeka tarafından uyarılar, güneş sistemi ve ötesinde gördükleri ilginç bulgular hakkında bizi bilgilendirmesi konusunda ortaya çıktı” dedi. Bu yeni sistem ile uzay hakkında çok daha fazlasına erişmek de mümkün olacak. NASA sistemi, Ay’ın yörüngesine oturacak ve NASA’nın Artemis görevine destek sağlayacak bir uzay istasyonu olan Lunar Gateway’e yerleştirmeyi planlıyor. Astronotların karmaşık işlemlerden geçmesine gerek kalmadan uzay araçlarından tavsiye almasına olanak tanıyan doğal bir dil arayüzü kullanılacak.

NASA, astronotlar için ChatGPT benzeri bir asistan yaratıyor

NASA, özel bir sayfada çeşitli sistemleri yönetmek için yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin gerekli olacağını yazdı. Bu teknolojiler, bilim insanlarının operasyonları, veri iletimi önceliklendirmesi ve sağlıkla ilgili konuları daha iyi yönetmesini sağlayan ek bir destek sunacak. Bunun için ilk adımlar başladı bile. Örneğin Suzuki, veri aktarım aksaklıklarını ve verimsizliklerini otomatik olarak düzelteceği bir yapay zekanın ana hatlarını çizdi. “Bir uzay aracı devre dışı kaldığında veya yazılımı bir şekilde bozulduğunda uzaya bir mühendis gönderemeyiz” ifadelerini kullanan şirket bu durumlarda yapay zekadan yardım alacak.

Çinli teknoloji devi yeni telefonunu yeni bir pazarda daha satışa sundu