NASA, uzay istasyonuna doktor hizmetini hologram ile götürdü

NASA

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kurduğu hologram teknolojisi sayesinde, astronotlarına hologram ile doktor hizmeti sundu.

Kısa süre öncesine kadar sadece bilim kurgu eserlerinde gördüğümüz teknolojiler artık gerçek hayatın da bir parçası haline geliyor. Uzayda yer alan bir istasyona doktor hizmeti vermek için doktorun bir hologram olarak uzay istasyonuna gönderilmesi bundan 10 yıl önce sadece bir Star Trek bölümüne konu olabilirdi. Ancak bugün gerçekten yaşanıyor. Hatta kısa süre önce yaşandı da. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na doktor hizmeti sunabilmek için dünyadan bir doktoru, hologram olarak uzay istasyonuna gönderdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na kurulan hologram teknolojisi sayesinde ekim ayında, Dr. Josef Schmid, uzay istasyonuna içinde hologram olarak yansıtıldı ve uzay istasyonuna tıbbi hizmet sundu. Schmid’e bu hologram yolculuğunda çalışma arkadaşları ve bu teknolojinin geliştirilmesine katkı sağlayan AEXA Aerospace‘in CEO’su Fernando De La Pena Llaca eşlik etti.

nasa3

Bu önemli gelişme hakkında konuşan Dr. Schmid, uzay istasyonunda fiziki olarak bulunmasa da bu teknoloji sayesinde istasyonda varlık gösterebildiğini belirtti.

Bu hologram yolculuğu için Microsoft’un HoloLens’leri kullanıldı. Uzay istasyonuna kurulan hologram teknolojisi sayesinde dünyadaki doktorlar ile uzaydaki astronotlar sanki aynı odadaymış gibi birbirleriyle iletişim kurabildi. NASA ileride AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisini de kullanarak bu deneyimi daha da geliştirmeyi amaçlıyor. AR’ın dünyadan bağlanan kişilerin uzay istasyonundaymış gibi hissetmesini ve orada çevresiyle etkileşime girmesini daha da kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Hologram teknolojileri yıllardır kullanılıyor olsa da NASA’nın bu projesiyle ilk kez Dünya sınırları ötesinde bir dijital yolculuk için kullanılmış oldu.

Uzay istasyonunda hologram kullanılması gelecekte alanında uzman kişilerin istasyonda çeşitli değişiklikler yapmak için doğrudan istasyona bağlanmasını da mümkün hale getirecek. Böylece NASA mühendisleri istasyonla ilgili projeleri için sanki oradaymış gibi müdahalelerde ve planlamalarda bulunabilecek.

SpaceX turistlerinin Dünya’ya dönüşü ertelendi