Ruslar’ın Kargo Gemisi Uzay İstasyonuna Ulaştı

iss future1

ABD’nin Elon Musk’un uzay gemisi şirketi Space X’e yaptırdığı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşımak için kullanacağı Falcon roketi kalkıştan kısa süre sonra infilak ettiği için ISS’e kargo gönderilememişti. Şimdi ise Ruslar kurtarıcı rolüne girerek, uzay istasyonuna NASA’nın göndermeyi başaramadığı kargoyu ilettiler.

progress-60-nasa-tv[1]

Rusya’nın Progress 60 isimli kargo gemisi, pazar günü uzay istasyonuna kilitlenerek, taze yiyecek, yakıt ve araştırma ekipmanlarını istasyona iletti.

ABD, çok pahalı ve çok komplike bir operasyon olduğu için uzay mekiği programını geçtiğimiz yıllarda durdurmuş ve Rusya’nın Soyuz roketleri ile uzaya gidip gelmeye başlamıştı. Ancak Ruslar’a bağlı kalmamak için Space X şirketinin ürettiği roketleri devreye sokmak istemesine rağmen, bu roketlerin istenileni vermemesi hayal kırıklığı yaratmıştı. Dolayısıyla şimdilik insanoğlunun uzaya çıkıp dönmek için kullandığı en pratik yol, Rusların elindeki Progres ve Soyuz uzay gemileri.

Japonya da H-2 ismini verdiği benzer bir uzay gemisiyle uzay istasyonuna malzeme taşıyor ancak Japonları’ın uzay gemileri de Ruslar’ın uzay programı kadar etkili, hızlı ve ekonomik olamıyor.