Boeing ile NASA Arasında İpler Kopma Noktasına Geldi

SpaceX

Boeing’in Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan uzay aracını SpaceX’in geri getirecek olması, NASA ile Boeing arasında ipleri kopma noktasına getirdi.

Bildiğiniz gibi, alçak Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenli olarak uçuşlar gerçekleştiriliyor. Bir yandan oraya yeni astronot ve kozmonotlar gelip giderken, diğer yandan oradaki çalışmalar için düzenli olarak malzeme ikmali yapılıyor. Bugüne kadar bu uçuşlar büyük ölçüde sorunsuz ilerliyordu. NASA’nın bu uçuşları emanet ettiği SpaceX, bugüne kadar neredeyse kusursuz bir iş çıkardı. Ancak ne zamanki işin içine Boeing girdi, ortaya büyük bir kriz çıktı.

Boeing’in neredeyse üç ay önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği uzay aracı Starliner, daha ilk insanlı görevinde başarısız oldu. Starliner uzay istasyonuna vardı varmasına ama geri dönme aşamasına geçildiğinde hata verdi. ISS’e getirdiği astronotları güvenli bir şekilde Dünya’ya geri döndüremeyecek gibi görünen Starliner, o günden beri ISS’te mahsur kalmış durumda. Bu uzay aracını güvenli bir şekilde geri döndürmek için her yolu deneyen NASA, artık son çare olarak SpaceX’in uzay aracını kullanma ihtimalini değerlendirmeye başladı. Ancak bu durum Boeing ile NASA arasındaki ipleri kopma noktasına getirdi.

ISS uluslararası uzay istasyonu NASA

Starliner arızalandığı için ISS’te mahsur kalan astronotları SpaceX’in kurtarmasının, kendileri açısından büyük bir prestij kaybı anlamına geleceğinin farkında olan Boeing, NASA’nın SpaceX’i devreye sokmaması için elinden geleni yapıyor. Nitekim uzay ajansının aylardır bu sorunu çözemiyor olmasının başlıca sebebinin de bu olduğu söyleniyor.

Ancak eğer eylül ayına kadar bu sorun çözülemezse, uzay ajansının başka çaresi kalmayabilir. Çünkü eylül ayında ISS’e yeni bir SpaceX uçuşu gerçekleşecek. Orada mahsur kalan iki astronota da bu araçta yer alacak. NASA’nın bu fırsatı kesinlikle kaçırmayacağı düşünülüyor. Çünkü bir sonraki SpaceX uçuşu aylar sonra gerçekleşecek.

Amazon Prime Bu Ay 22 Oyunu Ücretsiz Verecek