Uzay İstasyonunda Mahsur Kalan Astronotların Akıbeti Bugün Belli Olacak

ISS uluslararası uzay istasyonu

Boeing yüzünden Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan astronotların SpaceX roketiyle geri getirilip getirilmeyeceği bugün belli olacak.

Bildiğiniz gibi, alçak Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenli olarak uçuşlar gerçekleştiriliyor. Bir yandan oraya yeni astronot ve kozmonotlar gelip giderken, diğer yandan oradaki çalışmalar için düzenli olarak malzeme ikmali yapılıyor. Bugüne kadar bu uçuşlar büyük ölçüde sorunsuz ilerliyordu. Çünkü NASA bu uçuşları SpaceX’e emanet etmişti. Ancak ne zamanki işin içine Boeing girdi, ortaya büyük bir kriz çıktı.

Boeing’in neredeyse dört ay önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği uzay aracı Starliner, daha ilk insanlı görevinde başarısız oldu. Starliner uzay istasyonuna vardı varmasına ama geri dönme aşamasına geçildiğinde hata verdi. ISS’e getirdiği astronotları güvenli bir şekilde Dünya’ya geri döndüremeyecek gibi görünen Starliner, o günden beri ISS’te mahsur kalmış durumda. Onunla birlikte, götürdüğü astronotlar da ISS’te kaldı. NASA, bu astronotları SpaceX’in roketiyle geri getirmeye yeltense de Boeing’in sert tepkisi sonrası bu kararından vazgeçti. Boeing’e son bir şans daha verildi.

Bu son deneme için Boeing’e verilen süre doldu. NASA, uzay istasyonunda aylardır Dünya’ya dönmeyi bekleyen astronotları SpaceX’in roketiyle geri getirip getirmeyeceğine bugün karar verecek. Bu karar akşam saatlerinde gerçekleşecek basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak.

Boeing Starliner

Boeing yüzünden Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan astronotların neredeyse dört ay sonra SpaceX’in roketi tarafından eve getirilmesi, Boeing için büyük bir prestij kaybı olacaktır. Uzay seyahatinde iddialı olabilmek için milyarlarca dolar harcayan Boeing, bu başarısızlığı yüzünden NASA’dan yeni görevler almakta zorlanabileceği gibi, yakında hayata geçirmeyi planladığı uzay turizminin güvenliği olduğuna insanları ikna etmekte de zorlanabilir.

PlayStation Plus’tan Çok Sayıda Oyun Ayrılıyor