Boeing’in Uzay Aracı, Uzay İstasyonundan Geri Dönemiyor

Boeing Starliner

Boeing’in kısa süre önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşan uzay aracı, yaşanan sorunlar yüzünden geri dönmekte zorluk çekiyor.

Bildiğiniz gibi, alçak Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenli olarak uçuşlar gerçekleştiriliyor. Bir yandan oraya yeni astronot ve kozmonotlar gelip giderken, diğer yandan oradaki çalışmalar için düzenli olarak malzeme ikmali yapılıyor. Bugüne kadar bu uçuşlar büyük ölçüde sorunsuz ilerliyordu. NASA’nın bu uçuşları emanet ettiği SpaceX, bugüne kadar oldukça iyi bir iş çıkardı. Ancak ne zamanki işin içine Boeing girdi, sorunlar patlak vermeye başladı.

ABD’nin önde gelen havacılık şirketlerinden olan Boeing, yıllardır insanlı görevlerde kullanılabilecek bir uzay aracı geliştirmeye çalışıyordu. Ancak şirket bunu bir türlü başaramadı. Boeing’in insanlı uçuşu defalarca ertelendi. Şirket sonunda bu uçuşu gerçekleştirdi gerçekleşmesine ama bu kez de geri dönemiyor.

ISS uluslararası uzay istasyonu

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşan Boeing aracında sorunların tespit edilmesi, sadece şirketi değil, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotları da zor durumda bıraktı. Normalde Dünya’ya geri dönmesi gereken iki astronot, bu araçtaki sorunları tespit edip çözebilmek için Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalmak zorunda kaldı.

NASA’nın tecrübeli test pilotları olan Butch Wilmore ve Suni Williams, bir süre daha Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacak ve uzay aracındaki sorunları tespit edip çözmeye çalışacak. NASA, Starliner adlı aracın gerekirse 45 gün istasyona yanaşmış halde kalabileceğini söylüyor. Tabii bu süre uzadıkça şirketin itibarı daha da zedelenecektir. Nitekim Elon Musk daha şimdiden bu konuda şirketi haşlamaya başladı bile.

Assassin’s Creed Oyunlarının Remakeleri Geliyor