Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan vazgeçmiyor

Uluslararası uzay istasyonu

ABD’nin yaptırımları sonrası Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılabileceği konuşulan Rusya, 2028’e kadar istasyonda yer almaya devam edecek.

Bildiğiniz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından hem ABD hem de Avrupa ülkeleri Rusya’ya karşı oldukça sert bir tutum sergiledi ve ciddi yaptırımları devreye soktu. Bu kriz ortaya çıktığı ilk dönemde tüm bu yaptırımlara rağmen hem NASA hem de Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya ile uzay araştırmaları konusunda işbirliği yapmaya devam ediyordu. Ancak zamanla uzaydaki ortak çalışmalar da bu krizden etkilenmeye başladı. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’te normalde Rusya ile birlikte çalışan NASA ve ESA da Ruslara karşı cephe aldı. Böyle olunca Rusya’dan da tepki gecikmedi. Sonuçta iş Rusya’nın ISS’ten çekilme tehdidine kadar vardı.

Ancak aradan geçen sürede Rusya’dan bu yönde somut bir hamle gelmedi. Bu hafta gelen yeni bir açıklama ise Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilme gibi bir niyeti olmadığını gösterdi. Görünen o ki Rusya, 2028’e kadar, yani ilk başta planlanan tarihe kadar ISS’te kalmaya devam edecek.

Rusya

NASA geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınlayarak, Rusya’nın uzay ajansı olan Roscosmos’un da 2028’e kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalmaya devam edeceğini açıkladı. Zaten NASA da bu istasyonu 2030’a kadar kullanmayı planlıyor. Bu da Roscosmos’un neredeyse son güne kadar istasyonda kalmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Rusya er ya da geç ISS’ten ayrılacak olsa da bu durum Rusya’nın uzaydaki varlığının sona ereceği anlamına gelmiyor. Çünkü Çin gibi Rusya da kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalara başlamış durumda. Hatta bu planını hayata geçirmek için bir süredir somut adımlar atıyor. Nitekim Roscosmos, kendi uzay istasyonunun projesini kısa süre önce kamuoyuyla da paylaşmıştı.

Sony Xperia 1 V’nin çıkış tarihi açıklandı