NASA, Crew-6 uçuşunu son dakikada iptal etti

NASA roket

NASA ve SpaceX bugün gerçekleşmesi planlanan Crew-6 uçuşunu, Falcon 9 roketindeki sorunlar sebebiyle son anda iptal etmek zorunda kaldı.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX tarafından geliştirilen uzay roketleri, Amerikan uzay ajansı NASA’ya oldukça başarılı bir şekilde hizmet ediyor. Bu roketler sayesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenli olarak uçuşlar düzenleyen uzay ajansı, bir yandan da SpaceX’in en yeni ve en güçlü roketlerini kullanarak önce Ay’a, ardından da Mars’a gitmenin planlarını yapıyor. SpaceX roketleri tüm bu süreçte büyük ölçüde sorunsuz şekilde çalışıyor olsa da nadiren de olsa bazı aksilikler de ortaya çıkıyor.

Bunun son örneği de bugün yaşandı. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’e yapılacak Crew-6 uçuşunun geçtiğimiz hafta gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak NASA fırlatma öncesi testler sırasında ortaya çıkan sonuçlardan tam anlamıyla memnun olmadığı için uçuşu erteleme kararı aldı. Ertelenen bu uçuş için yeni tarih olarak da 27 Şubat seçildi. Crew-6 uçuşunun 27 Şubat’ta, yani bugün gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak ne olduysa oldu ve NASA ile SpaceX son anda sürpriz bir kararla bu uçuşu iptal etti. Bu iptal kararının sebebi olarak uçuş için kullanılacak Falcon 9 roketinin ateşleme sistemiyle alakalı sorunlar gösterildi.

nasa crew6

Bu sürpriz iptal kararı, uçuşun gerçekleşmesine sadece iki dakika kala alındı. Yani astronotlar çoktan roketin içine girmiş, koltuklarına oturarak kemerlerini bağlamıştı. Bu uçuş son dakika iptal edilmiş olsa da tam anlamıyla vazgeçilmiş değil. NASA ve SpaceX, yedek tarih olarak 28 Şubat’ı belirlemişti. Ancak hava tahminleri 28 Şubat’ta havanın fırlatmaya uygun olmayabileceğini gösteriyor. Bu yüzden uzay ajansının bu uçuşu daha ileri bir tarihe ertelemek zorunda kalabileceği söyleniyor.

Xiaomi 13 Lite piyasaya sürüldü