NASA, Rusya’ya bağımlı mı kaldı?

Yörüngeye taşıdığı son uyduyu patlayan roketiyle beraber kaybeden ve uydunun sahibi Facebook’a 50 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalan SpaceX, yeni Falcon roketiyle Kasım ayında yeniden yörüngeye çıkmayı planlıyor.

NASA, 1 Eylül’de infilak eden son roketin ardından SpaceX roketlerinin uçuşunu durdurmuştu. Anca yapılan tüm çalışmalara rağmen 1 Eylül’deki kazanın nedeni hala anlaşılabilmiş değil. Öte yandan yörüngeye çıkıp inmesi gereken uyduların ve erzak malzemelerinin sıraya girmesiyle SpaceX ve NASA üzerinde büyük bir baskı oluşmuş durumda.

Uzay Mekiği programını yıllar önce sonlandıran NASA şu anda uzaya çıkmak ve uzaydan astronot indirebilmek için Rus uzay ajansına bağlı bulunuyor. Öte yandan Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX ile beraber, uzaya düşük maliyetli roketlerle erzak ve uydu çıkarma çözümünü de kullanıyor. Ancak SpaceX roketleri henüz kendini tam anlamıyla ispat etmediği için NASA bu roketlerle astronotları taşıma riskine girmek istemiyor ve uzaya çıkıp inecek insan trafiği için kendini ispatlamış olan, düşük maliyetli ancak çok efektif olan Rus uzay gemileri kullanılıyor.

Özel sektörün ve NASA’nın yoğun uçuş ihtiyacı için büyük baskı altında kalan SpaceX ise, Falcon9 roketlerinin yeniden uçabilmesi için en yakın tarih olarak Kasım’ı gösteriyor anca şirketin başkanı ve COO’su Gwynne Shotwell Kasım ayı için “en iyi ihtimalle” uyarısını da yapıyor. Dolayısıyla uçuşların yeniden başlaması Kasım sonrasına da sarkabilir. Bir diğer deyişle, uzaydaki astronotların susuz ve yiyeceksiz kalmaması için NASA yeniden Rusya’nın kapısını çalmak zorunda kalabilir.

 

Rus hacker’lar Olimpiyat atletlerinin sağlık bilgilerini sızdırdı