NASA insanlı Ay uçuşu için tarih verdi

NASA, uzayda şaşırtıcı bir buluşa imza attı

NASA, Ay’a geri dönmeye hazırlanıyor. Amerikan uzay ajansı, elli yıl sonra gerçekleşecek ilk insanlı Ay uçuşu için tarih verdi.

1972 yılında gerçekleşen Apollo 17 görevinden bu yana Ay’a insanlı bir uçuş gerçekleştirilmemiş olsa da bu durum çok yakında değişecek gibi görünüyor. Çünkü Amerikan Uzay Ajansı NASA, Ay’a yeniden insanlı bir görev düzenlemek için çalışmalara başlamış durumda. Üstelik artık bu uçuş için çok daha net bir zaman aralığına sahibiz.

Bu hafta bir basın toplantısı düzenleyen Amerikan Uzay Ajansı, yıllar sonra Ay’a yeniden insanları taşıyacak olan Artemis II uçuşu için tarih verdi. Bu tarih uçuş yaklaşık 18 ay sonra, yani 2024’ün kasım ayında gerçekleşecek. Çünkü NASA tarafından yapılan açıklamada, Artemis II uçuşunun 2024’ün şükran günü döneminde gerçekleşeceği açıklandı. Bu da kasım ayının son haftasına denk geliyor.

NASA Artemis 1 Ay görevi başarıyla tamamlandı

Bildiğiniz gibi NASA kısa süre önce Artemis görevinde kullanılacak dev roketi başarıyla test etti. Uzay ajansı tarafından bu hafta yapılan açıklamada, ilk Artemis uçuşunun, astronotlarla gerçekleştirilecek Artemis II için önemli bir prova olduğu belirtildi. Bu uçuş sırasında toplanan veriler sayesinde Artemis II uçuşunun sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi sağlanacak.

Son yıllarda gerçeğe dönüşen pek çok uzay projesinde olduğu gibi Artemis projesinde de Amerikan Uzay Ajansı, Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX ile çalışıyor. Artemis II astronotlarını taşıyacak roket de SpaceX tarafından sağlanıyor. Öte yandan bu tarihi göreve katılacak astronotların çok yakında açıklanması bekleniyor.

ZTE nubia Z50 Ultra resmen tanıtıldı