NASA, SpaceX’e milyarlarca dolar ödemeye devam ediyor

SpaceX okyanusun üstünde uzay

NASA, Elon Musk’ın SpaceX şirketine milyarlarca dolar ödemeye devam ediyor. Uzay ajansı bu kez de şirketle 1.4 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Bildiğiniz gibi NASA, uzay yolculukları ve araştırmaları için artık kendi roketlerini geliştirmek yerine bu işi özel şirketlere bırakıyor. Kendi roketlerini geliştirmeye para harcamak yerine, ihale açarak anlaştığı şirketlere kendilerine roket sağlamaları için para ödüyor. NASA için roket hazırlayan bu şirketlerin başında ise Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX geliyor.

Bugüne kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’na pek çok başarılı uçuş gerçekleştiren SpaceX’in kendilerine sunduğu roketlerden bir hayli memnun olan NASA, şirket ile ortaklığını büyütmeye devam ediyor. NASA, bu uğurda milyarlarca dolar ödemeye de da razı olmuş durumda.

Elon Musk, SpaceX'in ilk yörünge uçuşu için tarih verdi

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılacak beş insanlı uçuş için SpaceX ile yeni bir anlaşma imzaladı. Hatırlarsanız NASA, haziran ayında bu yöndeki niyetini kamuoyuyla paylaşmıştı. O günden beri değerlendirme aşamasında olan bu işbirliği, bugün resmiyet kazandı. Böylece anlaşmanın NASA’ya bedeli de belli oldu.

Amerikan uzay ajansı, bu anlaşma kapsamında Elon Musk’ın şirketine 1.4 milyar dolar daha ödeyecek. Bu beş uçuşla birlikte iki taraf arasında işbirliğinin toplam maliyeti 4.9 milyar dolara ulaşacak.

Bildiğiniz gibi NASA daha önce de şirketle milyar dolarlık kontratlar imzalamış, hatta şirkete bu kadar fazla para ödemesi eleştirileri de beraberinde getirmişti. NASA’nın Elon Musk’ın şirketine ödediği yüklü paralar, Amerikan senatosunda bile tartışma konusu olmuştu.

SpaceXInstagram’a “ilgilenmiyorum” butonu geliyor