SpaceX Astronot taşımaya nihayet başlıyor

spaceX astronot

Elon Musk ve uzay gemisi üreten şirketi SpaceX astronot taşıma hedefine nihayet yaklaştı. Yıllar süren planlama ve yoğun çalışma sonrasında, NASA’nın uzaya insan çıkarma amacı hayata geçmek üzere. 

NASA, çok maliyetli ve riskli olan uzay mekiği programını sonlandırdıktan sonra, yıllardır uzaya astronot gönderemiyordu. ABD Uzay ajansı, bu ihtiyacı için Rusya’nın uzay gemilerini kiralıyor ve Rus uzay gemileriyle uzaya çıkıp iniyordu.

SpaceX Astronot taşıyarak NASA’nın kaderini değiştirecek

Elon Musk’ın SpaceX şirketi inşaa ettiği uzay gemileriyle, insansız uçuşlar yaparak uzaya uydu çıkarıyor veya ISS’e erzak taşımak için kullanılıyor. Ancak SpaceX uzun zamandır NASA ile ortak çalışarak insan taşıyacak bir uzay gemisi geliştirmeye çalışıyordu.

Crew Dragon ismi verilen bu uzay gemisi uzun test aşamalarından sonra artık nihayet 7 Mayıs günü ilk defa insanlı uçuşlarına başlayacak.

Bu uçuşun detayları henüz belli değil. Uçuşun atmosferin dışına çıkıp çıkmayacağı veya ISS’e bağlanma yapılıp yapılmayacağı da bilinmiyor. Ancak yine de, yıllar süren handikaptan sonra NASA nihayet uzaya insan gönderebilme yeteneğini yeniden kazanmak üzere. Bu nedenle Crew Dragon’un uçuşu çok önemli.

Crew Dragon gemisi, yaklaşık bir yıl önce, insansız bir uçuşla Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmayı başarmıştı. Dolayısıyla, geminin uçuş başarısı artık kanıtlanmı durumda.

Bill Gates hidrojen yakıtlı ilk süper yatın sahibi oldu

ABD’nin yeniden Ay’a insan indirmek gibi planları için de bu uçuş büyük önem taşıyor. Zira, NASA henüz uzaya insan bile çıkaramıyorken, Ay’a ulaşabilme hedefleri de havada kalıyor.