Bilim insanları idrarı içme suyuna dönüştürebilen uzay giysisi tasarladı

Bilim insanları idrarı içme suyuna dönüştürebilen uzay giysisi tasarladı

Bilim insanlarının tasarladığı idrarı içme suyuna dönüştüren bilim kurgu filmlerinden ilham alan bir uzay giysisi, astronotların keşiflerinde uzun uzay yürüyüşleri yapmalarını sağlayabilir. İşte tüm detaylar.

Bilimkurgu klasiği Dune’daki “damıtıcı giysiler”i örnek alan prototip, idrarı topluyor, arındırıyor ve beş dakika içinde bir içme tüpü aracılığıyla astronota geri gönderebiliyor. Giysinin yaratıcıları, bu on yılda giysinin NASA’nın başka bir dünyada nasıl yaşanacağını ve uzun süre çalışılacağını öğrenmeye odaklanan Artemis programında kullanılabileceğini umuyor. Weill Cornell Tıp ve Cornell Üniversitesi’nden araştırmacı Sofia Etlin, “Tasarım, astronotun refahını sağlamak için birden fazla güvenlik mekanizmasıyla sürekli içme suyu temini sağlayan vakum bazlı bir harici kateter içeriyor” dedi.

 

Bilim insanları idrarı içme suyuna dönüştürebilen uzay giysisi tasarladı

NASA, 2030’lara kadar Mars’a mürettebatlı görevler başlatma hedefini belirterek, Ay’ın güney kutbuna bir mürettebat indirmeyi amaçlayan 2026 yılındaki Artemis III misyonuna hazırlanıyor. İdrar ve ter zaten Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) rutin olarak geri dönüştürülüyor.nEtlin, “Astronotların kıyafetlerindeki içecek çantalarında şu anda yalnızca bir litre su bulunuyor” dedi. “Bu, 10 saat sürebilecek, hatta acil durumlarda 24 saate kadar uzayabilecek planlı daha uzun süreli Ay uzay yürüyüşleri için yetersiz.”

Şu ana kadar kullanılan diğer giysilerin sızıntıya yatkın, rahatsız edici ve hijyenik olmadığı bildiriliyor; bu da bazı astronotların uzay yürüyüşleri öncesinde yiyecek ve içecek alımını sınırlamasına, diğerlerinin ise idrar yolu enfeksiyonlarından (İYE) şikayet etmesine neden oluyor. “Eski kıyafetlerin sızması olağan bir durumdur” diyen bilim insanları. “Astronotlar belli bir noktada bunun idrar mı yoksa ter mi olduğunu artık anlayamadıklarını anlatıyorlar.

Xiaomi 15 Pro, 5x periskop yakınlaştırma kamerasına sahip olacak