NASA, astronotların çiş ve terlerini içilebilir suya dönüştürüyor

NASA, Artemis 1 hakkında son dakika kararını duyurdu

NASA, Ay’a ve ötesine yapılan görevlerde önemli bir rol oynayabilecek teknolojik bir dönüm noktasına ulaştı. İşte tüm detaylar.

Bu hafta uzay ajansı Uluslararası Uzay İstasyonunun Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sisteminin (ECLSS) astronotların istasyona getirdikleri tüm suların yüzde 98’ini geri dönüştürebileceğini açıkladı. Bu sulara ter ev idrar dahil. İşlevsel olarak, sistemin Frank Herbert’in Dune romanında anlatılan Stillsuits’e benzer şekilde çalıştığını hayal edebilirsiniz.

NASA, astronotların çiş ve terlerini içilebilir suya dönüştürüyor

Vakumlu damıtma yardımıyla astronotların işedikleri geri kazanılacak. NASA’ya göre, damıtma işlemi su ve hala geri kazanılabilir H20 içeren bir idrar tuzlu su üretiyor. Ajans kısa süre önce tuzlu suda kalan suyu çıkarabilen yeni bir cihazı test etmeye başladı ve bu sistem sayesinde NASA, daha önce istasyonun yaklaşık yüzde 93 ila 94’ünü geri dönüştürdüğü ISS’de yüzde 98’lik bir su geri kazanım oranı gözlemledi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yaşam destek sistemlerini yöneten ekibin bir parçası olan NASA’dan Christopher Brown, “Bu, yaşam destek sistemlerinin evriminde ileriye doğru atılmış çok önemli bir adım” dedi. “Diyelim ki istasyonda 100 pound su topladınız. Bunun iki poundunu kaybedersiniz ve diğer yüzde 98’i dönüp durur. Bunu devam ettirmek oldukça harika bir başarı. Astronotlar için ter ve idrarın içilebilir hale gelmesi psikolojik açıdan değişik bir deneyim olacaktır ancak bilim açısından oldukça önemli olduğunu da söylesek yanlış olmaz.

Çinli teknoloji devi yeni telefonunu yeni bir pazarda daha satışa sundu