NASA Orion mürettebat aracı, Ay uçuşunu başarıyla tamamladı

NASA Orion mürettebat aracı, Ay uçuşunu başarıyla tamamladı

NASA Orion uzay aracı, ilk yolculuğunun en önemli manevralarından birini başarıyla tamamladı. İşte tüm detaylar.

NASA Ay yüzeyine 81 mil kadar yaklaştığı Ay’ın yakınından geçişini tamamladı. Bu süreç birkaç nedenden dolayı önemliydi, bunlardan en başta geleni de uzun süredir yapılması istenen bir testin başarıyla gerçekleşmesiydi. Orion, Ay’a giderken dört yörünge düzeltme yanığı gerçekleştirdi, ancak bu sefer yörünge manevra sistemi motoru 2 dakika 30 saniye ateşledi. Bu, Orion’u 580MPH’den daha fazla bir oranda hızlandırdı.

NASA Orion mürettebat aracı, Ay uçuşunu başarıyla tamamladı

Yanma başladığında, mürettebatsız uzay aracı Ay’ın 238 mil yukarısında 5.023 MPH hızla gidiyordu. Yanmadan kısa bir süre sonra, ay yüzeyinin 131 mil üzerindeydi ve 5.102 MPH hızla gidiyordu. Sırada, Cuma günü 4:52PM ET’de gerçekleşmesi planlanan uzak retrograd yörünge yerleştirme testi var. Orion, rehberlik, navigasyon, iletişim, güç ve termal kontrol dahil olmak üzere çeşitli sistemleri test etmek için yaklaşık bir hafta bu yörüngede kalacak. Unutulmamalıdır ki, uzak retrograd yörünge Orion’u Ay’ın 40.000 mil ilerisine götürecek. Uzay aracının 11 Aralık’ta Dünya’ya dönmesi planlanıyor.

NASA, Pazartesi günü saat 17:00 ET’de düzenleyeceği bir basın toplantısında, uçuş hakkında daha fazla ayrıntı açıklayacak ve Uzay Fırlatma Sistemi roketi ve Keşif Yer Sistemleri (fırlatma kulesi dahil) için fırlatma sonrası değerlendirmeler hakkında güncellemeler sunacak. Bu arada mühendisler, güç çevrimleriyle çözülen yıldız takip sistemindeki RAM hatalarını araştırıyorlar. Bu kapsamda artık hataya yer yok.

Meta WhatsApp için ücretli aboneliği getirmede kararlı