NASA, Artemis I görevi için hazırlanan ama yaşanan aksilikler sebebiyle bir türlü fırlatılamayan megaroketini sonunda başarıyla fırlattı.
2026 yılında, Artemis I göreviyle Ay’a yeniden astronotlarını indirmek isteyen Amerikan uzay ajansı NASA, bu tarihi projeyi hayata geçirmek için astronotlarını Ay’a taşıyacak bir megaroket geliştirdi. Ancak geliştirme ve test aşamasında pek çok sorunla karşılaşan bu megaroket, bir tür fırlatılamadı.
2022’nin ortalarından itibaren defalarca bu roketi fırlatmak için hazırlanan ve fırlatma testleri yapan NASA, bir türlü istediği sonucu alamadı. İlk olarak fırlatma öncesi testlerde sınıfta kalan megaroket, bu testleri gecikmeli de olsa geçti ama bu kez de fırlatma denemeleri esnasında sorun çıkardı. Bu yüzden fırlatma tarihini defalarca ertelemek zorunda kalan Amerikan uzay ajansı, sonunda muradına erdi. SLS (Space Launch System) olarak adlandırılan megaroket, dün gece saatlerinde başarıyla fırlatıldı.
ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral hava üssünden Türkiye saatiyle Çarşamba sabahı 09:47’te fırlatılan Space Launch System adlı megaroket, Orion adlı uzay mekiğini başarıyla hedefine doğru taşıdı. Böylece hem NASA hem de tüm uzay macerası için tarihi bir adım atılmış oldu. Çünkü her ne kadar Space Launch System daha çok gecikmeleri ve sorunlarıyla gündeme gelmiş olsa da uzay araştırmaları için büyük önem taşıyor. Bu megaroketin başarıyla fırlatılması, insanların yıllar sonra Ay’a dönmesi için gerekli aracın sağlandığı anlamına geliyor.
Space Launch System, Orion uzay mekiğini yaklaşık 4000 kilometre yükseğe taşıdıktan sonra iki araç birbirinden ayrıldı megaroketin gövdesi tekrar Dünya’ya düştü. Roketin gövdesi Pasifik Okyanusu’na düşerken daha önce ayrılan iki itici Atlantik Okyanusu’na düştü. Orion uzay mekiği ise Ay’a doğru yolculuğuna başladı. Bir süre Ay’ın yörüngesinde turlayacak olan Orion daha sonra Dünya’ya dönecek. Orion’un 11 Aralık’ta Dünya’ya dönmesi bekleniyor. İnsanları Ay’a taşımak için tasarlanan Orion, ilk uçuşunu insansız gerçekleştiriyor. Astronot koltuklarında cansız mankenler oturuyor.