NASA Artemis görevi için yeni tarih belirledi

NASA, Artemis 1'in fırlatılmasını 16 Kasım'a erteledi

NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin uzun süredir beklenen lansmanı, NASA’nın Ian Kasırgası’nın ardından 27 Eylül fırlatma planlarını iptal etmesinden sonra Kasım ortasına ertelendi.

NASA Artemis görevi için yeni tarih belirledi. Uzay ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, 12 Kasım ile 27 Kasım arasında fırlattığım Artemis’i fırlatmayı hedeflediğini duyurdu.

Başlangıçta NASA’nın bir sonraki fırlatma girişiminin Ekim ayında gerçekleşmesi için küçük bir şans olsa da, NASA roketi fırtınadan korumak için roketi Araç Montaj Binasına (VAB) geri döndürmeye karar verdikten sonra bu ihtimal sona erdi. NASA, VAB’ye saatlerce süren bir yürüyüşün ardından Salı günü roketi başarıyla güvence altına aldı.

NASA, Artemis 1 hakkında son dakika kararını duyurdu

Ian Kasırgası Florida’da Kategori 4 kasırgası olarak karaya ulaştı, ancak Perşembe günü Kennedy Uzay Merkezi’ne ulaştığında tropik bir fırtınaya dönüştü. NASA, “Artemis uçuş donanımına herhangi bir zarar gelmediğini” ve tesislerinin yalnızca “küçük su sızıntısına” maruz kaldığını söyledi.

NASA Artemis 1 roket yakıt testini başarıyla tamamladı

NASA Artemis görevi için yeni tarih belirledi

NASA’nın Artemis’i, Ay’ın etrafında bir yolculuğa mürettebatsız bir Orion kapsülü göndererek, ilk kadını ve renkli insanı ay yüzeyine getirecek gelecekteki görevlerin önünü açacak. Ajansın ilk fırlatma girişimi, rokette yaşanan motor sorunlarının ardından kısa bir süre sonra kesildi, ikincisi ise mühendisler roketi soğutulmuş sıvı hidrojen yakıtla doldurduğunda meydana gelen “büyük” bir sızıntıyla gölgelendi.

NASA korkutucu bir problemle karşı karşıya

Roketin yakıt doldurma sisteminin müteakip testleri, sızıntının hala mevcut olduğunu, ancak daha “yönetilebilir” bir seviyede olduğunu gösterdi. Artık roket VAB’ye geri döndüğüne göre, NASA “ek denetimler için hazırlanacağını” ve Uzay Kuvvetlerinin rotadan çıkarsa roketi yok etmek için kullandığı Uçuş Sonlandırma Sistemini yeniden test edeceğini söylüyor.

Tweet düzenleme özelliği nasıl çalışıyor?