Moderna Koronavirüs aşısı sonunda onay aldı hastalık ne zaman bitecek?

koronavirüs

Herkesin gözünü diktiği Moderna Koronavirüs aşısı sonunda onay almayı başardı. Hadi gelin konu ile ilgili bütün detaylara birlikte göz atalım.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Moderna, Koronavirüs aşısı ile ilgili son derece önemli açıklamalar yaptı. Normal şartlarda bu kurum ilaçlara ve aşıları hemen onay vermez. Uzun bir süre inceleme ve deneme aşaması yer alır. Ancak salgının ABD’de çok hızlı bir şekilde ilerlemesi ile birlikte onay süreci hızlandı.

Pfizer ve BioNTec aşılarına ilk onay veren ülkelerden birisi de ABD olmuştu. Her gün çok ciddi vaka sayılarının görülmesi böyle bir karar alınmasını sağladı. ABD ve Avrupa merkezli aşıların hızlı bir şekilde onay alması daha kolay diyebiliriz.

Koronavirüs aşısı salgını bitirebilecek mi?

Bu aşılar ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi de salgını bitirme güçlerinin olup olmadığı. FDA tarafından yapılan açıklamaya bakılırsa, onaylanan yeni aşının yaklaşık olarak yüzde 94,2 etkisi bulunuyor.

Moderna Koronavirüs aşısı

Böylesine yüksek bir oran aşının salgını bitirme ihtimalini büyük oranda güçlendiriyor. Verilen onaydan sonra bu aşılardan 5,9 milyon adet alınması planlanıyor. Böylece ABD’de yaşayan ve en büyük risk grubunda olan insanlar biraz da olsun korunmuş olacak. Salgında en çok endişe yaratan kesim yüksek risk grubundakilerden oluşuyor.

Dünya genelinde aşılar ile birlikte salgının Mayıs ayı gibi bitmesi bekleniyor. Ancak virüsün bazı mutasyonlar geçirmesi tarihte bazı değişiklikler yapabilir. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından aşı çalışmaları devam ettiriliyor. 2021 yılının başlarında aşı Türkiye’de de kullanılacak.

Sizce bu salgından aşılar ile kurtulmak mümkün olacak mı? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.