Microsoft Sony arasındaki ipler geriliyor

Microsoft, oyun akış cihazıyla 'yeni bir yaklaşım' benimseyecek

Microsoft’un 68,7 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alımı, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için İngiltere’nin Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA) dahil olmak üzere dünya çapındaki çeşitli düzenleyicilerden onay almak zorunda kalacak.

Microsoft Sony arasındaki ipler geriliyor. Soruşturmasını ilk olarak Temmuz ayında açıklayan CMA, Eylül ayında ilk soruşturmasının bir özetini yayınladı ve daha derinlemesine bir soruşturma önerdi. Bu 2. Aşama soruşturması birleşmeyi yasaklayabilir veya ilgili kuruluşların şirketin parçalarını satmasını gerektirebilir. Şimdi, CMA kararının tam metnini (PDF) yayınladıktan kısa bir süre sonra Microsoft, düzenleyiciyi “Sony’nin kendi kendine hizmet eden ifadelerine” güvenmekle suçlayan sert bir yanıt (PDF) yayınladı.

Microsoft Teams, AI kullanımını artıracak

Teknoloji devi paylaştığı yanıtta, CMA’nın kararının, Activision’ın oyun kataloğunun, özellikle Call of Duty serisinin Xbox’ın “rakipleri engelleme”ye yol açacağı endişesinden kaynaklandığını söyledi. Microsoft, CMA’nın rekabet söz konusu olduğunda Activision Blizzard’ın oyunlarının önemini abarttığını savunarak bu endişeyi “yanlış” olarak nitelendirdi. Ayrıca Game Pass abonelik hizmetine Activision’ın oyunlarını ekleyerek Call of Duty’yi daha erişilebilir hale getirmeyi planladığını söyledi.

Microsoft Game Pass Arkadaş ve Aile katmanı yayına giriyor

Microsoft Sony arasındaki ipler geriliyor

Sony, bu “artan rekabet” fikrini hoş karşılamadığını belirterek, rakibinin PlayStation Plus aracılığıyla yeni çıkan oyunları kullanıma sunmayarak “gelirlerini koruduğunu” vurguladı. Microsoft ayrıca, Call of Duty’nin Game Pass’te kullanılabilir hale getirilmesinin insanların bir Xbox konsolu satın alma olasılığını artıracağı fikrinin temelsiz olduğunu söyledi. Şirket, CoD oyunlarının PlayStation’da da satın alınabileceğini ve bunları satın almanın Game Pass erişimi için bir Xbox satın almaktan daha ucuz olacağını söyledi.

Microsoft’a göre CMA, Sony’nin şikayetlerini “uygun düzeyde eleştirel inceleme olmadan” benimsedi.

microsoft 4

Sony’ye gelince, bir sözcü Reuters’e yaptığı açıklamada, anlaşmayı “rekabet için kötü, oyun endüstrisi için kötü ve oyuncuların kendileri için kötü” olarak nitelendirerek tutumunu yineledi. Microsoft’un satın alınmasının Xbox ekosistemine “benzersiz bir teknoloji ve içerik kombinasyonu” vereceğini ve bunun da teknoloji devine oyun alanında “tüketiciler, bağımsız geliştiriciler ve Sony’nin kendisi için yıkıcı sonuçlar doğuracak” baskın bir pozisyon vereceğini söylediler.

Meta Quest Pro fiyatı ve özellikleri belli oldu