Microsoft ile FTC arasındaki savaşta kazanan belli oldu

Activision Blizzard, personel şikayetiyle karşı karşıya

Microsoft ile FTC arasında uzun süredir devam eden savaşta kazanan taraf belli oldu. Activision Blizzard anlaşmasının kaderini tayin edecek davada karar çıktı.

Bildiğiniz gibi Microsoft, oyun dünyasında dengeleri değiştirme potansiyeline sahip olan Activision Blizzard anlaşmasını uzunca bir süredir tamamlamaya çalışıyor. Amerikalı teknoloji, Activision Blizzard yönetimiyle aylar önce anlaşmış olsa da bu anlaşma bir türlü tamamlanamadı. Çünkü devreye FTC yani Amerikan Ticaret Kurulu girdi. Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasının haksız rekabete sebep olabileceğini öne süren FTC, bu anlaşmayı onaylamadı. Microsoft bu kararı temyize taşıyınca iki taraf mahkemede karşı karşıya geldi. Uzun süredir devam eden bu dava nihayet sona erdi ve oyun dünyasının geleceğini şekillendirebilecek olan karar açıklandı.

Microsoft ile FTC’nin karşı karşıya geldiği, Sony’nin de önemli bir rol oynadığı bu davada zafere ulaşan Microsoft oldu. Mahkeme, FTC’nin bu anlaşmayı engellemek için yeterli sebepleri sunamadığına karar verdi. Böylece Amerikalı teknoloji devinin Activision Blizzard anlaşmasını tamamlamasının önündeki en büyük engel kalkmış oldu. Ancak şirketin hala aşması gereken bir engel daha var.

Microsoft PlayStation için müjdeli haberi duyurdu

Hatırlarsanız kısa süre önce hem Avrupa Birliği hem de Çin’in yetkili mercileri Activision Blizzard anlaşmasına onay vermişti. Bugün FTC de mahkeme kararıyla anlaşmanın önünden çekilince geriye bir tek Birleşik Krallık’taki CMA’yi ikna etmek kaldı. Çünkü FTC gibi CMA de bu anlaşmayı veto etmişti. Bu yüzden anlaşmanın tamamlanması için CMA’den de onayın gelmesi gerekiyor. Ancak önce Avrupa Birliği’nin onay vermesi, sonra mahkemenin FTC’yi haksız bulması, CMA karşısında da Microsoft’un elini güçlendiriyor.

Görünen o ki Activision Blizzard anlaşması geç de olsa tamamlanacak. Şimdi asıl merak edilen bu anlaşmanın oyun dünyasında dengeleri nasıl değiştireceği. Microsoft, başta Call of Duty olmak üzere Activision Blizzard oyunlarını PlayStation ve Nintendo gibi rakip konsollardan uzak tutmayacağının sözünü vermiş, hatta bu yönde anlaşmalar imzalamış olsa da, Activision Blizzard’ı satın olması önümüzdeki yıllarda oyun dünyasında elini epey güçlendirebilir. Özellikle de Xbox Game Pass konusunda. Call of Duty, Diablo gibi sevilen serilerin en yeni oyunlarının, çıktıkları gün Game Pass’e gelmesi, Game Pass’i bir anda oyun severler için olmazsa olmaz bir oyun servisine çevirebilir.

Nothing Phone 2 resmen tanıtıldı