Microsoft, Activision Blizzard’u alabilmek için değersizleştiriyor

Activision Blizzard, personel şikayetiyle karşı karşıya

Microsoft, bünyesine katmak için 68.7 milyar dolar ödediği Activision Blizzard’ı satın alabilmek için değersizleştirmeye çalışıyor.

Hatırlayacağınız gibi bu yılın başında oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek büyüklükte bir anlaşma imzalanmış ve 68.7 milyar dolarlık bu anlaşma ile Microsoft, oyun dünyasının en büyük stüdyolarından Activision Blizzard’ın yeni sahibi olmuştu. Başta Call of Duty serisi olmak üzere çok satan pek çok oyunun sahibi olan Activision’ın Microsoft tarafından satın alınmasının oyun dünyasında dengeleri epey değiştireceği uzun süre konuşulmuştu.

Ancak bu dengeleri değiştirme potansiyeli, aynı zamanda anlaşmanın önünde bir engel olarak da duruyor. Çünkü her ne kadar Microsoft ve Activision Blizzard yönetimi anlaşmış olsa da bu anlaşmanın tamamlanması için gerekli mercilerden de izin alınması gerekiyor. Bu aşamada da devreye tekelleşme karşıtı önlemler giriyor. Yani yetkili merciler, bu anlaşmanın oyun dünyasında haksız rekabet yaratacağına karar verirse, iki şirketin anlaşmasının bir anlamı kalmıyor. Çünkü bu izinleri alamazlarsa anlaşma tamamlanamıyor.

İşte bu sebepten olsa gerek ki Microsoft, 68.7 milyar dolar gibi çılgınca bir rakam ödediği oyun stüdyosunu değersiz göstermek için elinden geleni yapıyor.

Microsoft, Activision Blizzard hakkında açıklama yaptı

Microsoft’un bu anlaşmayı tamamlamak için Yeni Zelanda’nın Ticaret Komisyonu’na sunduğu yazı ortaya çıktı. Amerikalı teknoloji devi bu yazıda, Activision Blizzard’ın “mutlaka sahip olunması gereken” tek bir oyun bile yapmadığını söylüyor. Ve sürdürüyor: “Bu stüdyo tarafından geliştirilen ve yayımlanan oyunlar arasında, diğer PC ve konsol oyunu şirketlerini rekabet konusunda endişelendirecek, mutlaka sahip olması gereken özel hiçbir şey yok.”

Microsoft’un almak için 68.7 milyar dolar ödediği stüdyoyu tabiri caizse gömmesi tesadüf değil. Çünkü kısa bir süre önce bu anlaşma hakkında bir şikayette bulunan Sony, Call of Duty serisinin oyuncuların hangi konsolu alacaklarını belirleyecek kadar önemli bir seri olduğunu savunmuştu. Microsoft da aslında stüdyonun “mutlaka sahip olunması gereken bir oyunu yok” diyerek Sony’nin bu tezini çürütmeye çalışıyor.

Netflix’in Cyberpunk dizisinden yeni fragman