Microsoft’tan sürpriz PlayStation Plus hamlesi

Call of Duty: Warzone 2.0

Activision Blizzard anlaşmasına onay almaya çalışan Microsoft, Sony’ye yaptığı yeni teklifte Call of Duty serisinin PlayStation Plus’a da eklenmesini önerdi.

Hatırlayacağınız gibi bu yılın başında oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek büyüklükte bir anlaşma imzalanmış ve 68.7 milyar dolarlık bu anlaşma ile Microsoft, oyun dünyasının en büyük stüdyolarından Activision Blizzard’ın yeni sahibi olmak için ilk adımı atmıştı. Başta Call of Duty serisi olmak üzere çok satan pek çok oyunun sahibi olan Activision’ın Microsoft tarafından satın alınmasının oyun dünyasında dengeleri epey değiştireceği uzun süre konuşulmuştu. Ancak tam da bu sebepten anlaşma tehlikeye girdi. Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasının rakiplerine karşı bariz bir üstünlük kurmasına sebep olacağına karar veren Amerikan Ticaret Kurulu (FTC), anlaşmayı engellemek için mahkemeye başvurdu.

FTC incelemesi sırasında böyle bir karar çıkmasından korkan Microsoft, bu kararın önüne geçmek için bazı stratejik hamleler yaptı. Bunların başında da Call of Duty serisinin en az yıl daha PlayStation ve Nintendo’da kalmasını garantilemek için rakiplerine özel teklifler sunması oldu. Microsoft’un bu hamlesi FTC’nin kararını değiştirmeye yetmedi ama şirket bu hamlelerin mahkemede işe yarayacağını umuyor. Bu bağlamda şirket, Sony’ye yaptığı teklifini daha da cazip hale getirdi.

PlayStation Plus

Daha önce Call of Duty serisinin en az 10 yıl daha PlayStation’da da kalması için Sony’e teklif götüren Microsoft, bu kez de oyunun PlayStation Plus’a eklenmesine de izin vereceğini söyledi.

Bildiğiniz gibi PlayStation Plus, aynı Xbox Game Pass’te olduğu gibi oyuncuların aylık abonelik ücreti karşılığında geniş bir oyun kütüphanesine erişmesini sağlıyor. Bu yüzden Microsoft’un rakibine böylesine bir teklifte bulunması şaşkınla karşılandı. Ancak görünen o ki Microsoft, anlaşmanın mahkemeden geçmesi için böyle radikal bir hamlenin gerekli olduğunu düşünüyor.

Sony Microsoft’un bu teklifini geri çevirse bile Microsoft mahkemede Activision Blizzard anlaşmasını savunurken bu teklifi göstererek rekabeti öldürmek gibi bir niyetleri olmadığını savunabilir.

C++, en popüler programlama dili listesinde Java’yı geride bıraktı