Microsoft Activision anlaşmasına AB’den yeşil ışık

Activision Blizzard, personel şikayetiyle karşı karşıya

Avrupa Birliği’nden Microsoft’a güzel haber! ABD ve Birleşik Krallık’ta veto edilen Microsoft Activision anlaşması AB tarafından onaylandı.

Oyun dünyasının bugüne kadar gördüğü en büyük anlaşmalardan birini gerçekleştirmek için elinden geleni yapan Microsoft, sonunda istediğini almaya bir adım daha yaklaştı. Hatırlayacağınız gibi Microsoft, geçtiğimiz yıl 68.7 milyar dolarlık bir anlaşmayla Activision Blizzard’ı bünyesine katmak için ilk adımı atmıştı. Ancak bu anlaşmanın gerçekleşmesi için şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki ticaret kurullarından da onay almaları gerekiyordu. Bu anlaşma oyun dünyasında dengeleri değiştirme potansiyeline sahip olduğu için bu onayı almak öyle kolay almadı.

Hatta Microsoft Activision anlaşması ABD ve Birleşik Krallık’ta veto edildi. Bu da anlaşmanın gerçekleşme ihtimalini zora soktu. Ancak Microsoft’un umutlarını yitirmeye başladığı noktada yardımına Avrupa Birliği koştu. Anlaşmaya onay vermesi gereken en önemli kurumlardan biri olan Avrupa Komisyonu, bugün Microsoft Activision anlaşmasına resmi onayı verdi. Böylece Microsoft’un umutları yeniden yeşerdi.

Microsoft, Activision Blizzard hakkında açıklama yaptı

Avrupa Komisyonu bu onayı şartlı bir şekilde verdi. Microsoft’un önümüzdeki 10 yıl boyunca Activision oyunlarını rakip oyun servisleriyle paylaşması zorunlu kılındı. Ancak Microsoft bu anlaşmayı geçirmek için bu tavizi vermeye zaten hazırdı. Hatırlarsanız şirket, Call of Duty gibi popüler serileri rakip platformlarda tutma sözü vererek rakipleriyle anlaşmaya başlamıştı.

Microsoft’un Activision Blizzard anlaşmasını komisyonlardan geçirmek için geçtiğimiz yıl boyunca yaptığı diğer anlaşmaların ve rakiplerine verdiği tavizlerin Avrupa Birliği’ni ikna ettiği söyleniyor. AB’yi ikna eden bu tavizlerin ABD ve Birleşik Krallık’ta nasıl karşılık bulacağını bekleyip göreceğiz.

The Last of Us 2. sezon grev yüzünden gecikebilir