Apple’ın yeni işletim sistemi ortaya çıktı

123 35

Apple’ın AR/VR gözlüğü veya diğer adıyla karma gerçeklik gözlüğü hakkında flaş bir gelişme daha yaşandı. WWDC 2023 öncesinde gözlüğün işletim sistemi xrOS için Yeni Zelanda’da ticari marka başvurusu yapıldı. İşte detaylar…

Vox Media’dan Parker Ortolani, Yeni Zelanda’da Deep Dive LLC adlı şirketin xrOS için iki farklı ticari marka başvurusu yaptığını ortaya çıkardı. Başvurulardan birisi 11 Ocak’ta XROS 1228101 dosya numarasıyla, diğeri ise 10 Mayıs’ta xrOS 1236766 dosya numarasıyla yapılmış. Her iki başvuru resmi kurum tarafından inceleme aşamasına alınmış.

Apple Insider sitesinin takipçilerinden biri, Singapur’da da paravan bir şirket tarafından xrOS ve XROS isimleri için ticari marka başvurusu yapıldığını keşfetti. Büyük harfli isim için 22 Eylül 2022’de, orijinal isim içinse 11 Mayıs 2023’te başvuru gerçekleşmiş. Singapur’daki her iki başvuru da beklemede görünüyor.

Karma gerçeklik gözlüğünün işletim sistemi daha önce realityOS olarak adlandırılıyordu. Söylentilerde böyle geçiyordu. Fakat teknoloji gazetecisi Mark Gurman, Apple’ın AR/VR’a atıfta bulunarak xrOS adını kullanacağını öne sürdü. Marka başvuruları da Gurman’ın haklı olduğunu ortaya koyuyor.

karma gerçeklik gözlüğü

xrOS’la ilgili bu gelişme karma gerçeklik gözlüğünün WWDC 2023’te tanıtılacağının en güçlü kanıtlarından biri. Karma gerçeklik gözlüğünde dahili ekran ve kameralar bulunacak. Kameralar gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik etkisiyle birlikte gözlüğün ekranına yansıtacak. Böylece karma gerçeklik deneyimi sunacak. Karma gerçeklik, fiziksel ve dijital nesnelerin birlikte görüntülediği ve etkileşimde bulunduğu bir ortam sunuyor. Gerçek dünya içeriği ve sanal içeriği birleştiriyor.

Tüm detayları ise 5 Haziran’da başlayacak olan WWDC 2023 konferasında öğreneceğiz. Etkinlikte iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 ve tvOS 17 işletim sistemleri tanıtılacak. Yeni MacBook Air’ın da WWDC’de görücüye çıkması bekleniyor.

Microsoft Activision anlaşmasına AB’den yeşil ışık