Meta, Twitter’a alternatif hazırlıyor

Meta algoritması ile mercek altında

Sosyal medya dünyasında rekabet kızışıyor. Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta, Twitter’a alternatif olacak yeni bir platform hazırlıyor.

Bildiğiniz gibi Elon Musk tarafından satılan alınmasının ardından Twitter tartışmalı bir platform haline geldi. Elon Musk’ın özellikle ABD’de politik olarak tartışmalı bir figür olması, Musk’ın politik görüşlerine katılmayan insanların Twitter’dan uzaklaşmasına sebep oldu. Bu da insanları bir alternatif arayışına sürükledi. Bu noktada insanların karşısına çıkan birkaç platform oldu. Bunlardan en dikkat çekici olan ise Mastodon’du.

Ancak bu platformların hiçbiri tam olarak aynı deneyimi sunamıyordu. Mastodon o dönemde kullanıcı sayısını ciddi şekilde arttı ama tam anlamıyla bir Twitter’ı alternatifi olamayacağı anlaşılınca pek kişi yeniden Elon Musk’ın sahibi olduğu platforma dönmek zorunda kaldı.

meta twitter

Ancak Twitter’a alternatif olacak bir platform için ortada bir talep olması, teknoloji dünyasında ciddi bir fırsat olarak görülmeye devam ediyor. Bu fırsatı değerlendirmek için harekete geçen şirketlerden biri de halihazırda sosyal medya dünyasının önemli bir bölümünü elinde tutan Meta oldu. Facebook ve Instagram’ı bünyesinde barındıran Meta, şimdi de Twitter’a alternatif olacak bir platform üzerinde çalışıyor.

Meta’nın P92 kod adlı bu platform üzerinde bir süredir çalıştığı söyleniyor. P92, Mastodon’un network protokolü olan ActivityPub’ı kullanacak. Meta, P92 ile kullanıcılara kısa metinler ile paylaşımlar yapabilecekleri yeni bir platform sunmak istiyor. Şirkete yakın kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilere göre P92’ye giriş yapmak için insanlar halihazırda var olan Instagram hesaplarını kullanabilecekler. İnsanların yeni bir üyelik açması gerekmeyecek. Sadece tek başına bu bile P92’nin kısa süre milyonlarca aktif kullanıcı çekmesi için yeterli olabilir.

Görünüşe bakılırsa Elon Musk, çok yakında güçlü bir rakiple mücadele etmek zorunda kalacak. Çünkü Facebook ve Instagram’a sahip olan Meta, bir rakip olarak Mastodon gibi ufak girişimlerden çok daha büyük bir tehlike arz ediyor.

Teknoloji dünyasının bankası battı