Meta, Instagram kullanıcıları için haber gönderilerini sınırlayacak

Meta, Threads gönderilerini gözümüze sokmaya devam ediyor

Geçen yıl, Facebook ana şirketi Meta, ülkenin önerilen Çevrimiçi Paylaşım Yasasına yanıt olarak Kanadalıların haber içeriği paylaşmasını durdurabileceğini söyledi. Şimdi ise gerçek oluyor. İşte detaylar.

Şimdi şirket, bir blog gönderisinde Facebook ve Instagram’da “bazı kullanıcıların ve yayıncıların Kanada’daki bazı haber içeriklerini görüntülemesini veya paylaşmasını sınırlayan” testlere başlayacağını duyurdu. Test birkaç hafta sürecek ve etkilenen kullanıcıların “küçük bir yüzdesi” haber içeriği paylaşmaya çalışırsa bilgilendirilecek. Meta, “Defalarca paylaştığımız gibi, Çevrimiçi Haber Yasası, platformlarımızın nasıl çalıştığına, onları kullanan kişilerin tercihlerine ve haber yayıncılarına sağladığımız değere ilişkin bazı kusurlara sahip.”

Meta, Instagram kullanıcıları için haber gönderilerini sınırlayacak

Bill C-18 olarak da bilinen yasa teklifi, iktidardaki Liberal hükümet tarafından bu yılın başlarında sunuldu. Benzer bir Avustralya yasasını örnek alarak, Facebook gibi internet platformlarını yerel haber kuruluşlarıyla gelir paylaşımı ortaklıklarına zorlamayı amaçlıyor. Bu, kısmen, Facebook ve Google’ın çevrimiçi reklam pazarındaki hakimiyeti nedeniyle ortaya çıktı.

Geçen yıl Meta, “Kanada’da haber içeriğinin paylaşılmasına izin vermeye devam edip etmeyeceğimizi düşünmeye zorlanabileceğimiz olasılığı konusunda şeffaf olmaya” çalıştığını söylemişti. Şirket, bir hükümet kurulunun Meta’yı mevzuatla ilgili bir toplantıya davet etmemesi üzerine tehditte bulundu. Google ayrıca bazı Kanadalı kullanıcıların haber içeriğini görmesini geçici olarak engelledi. Neticede şu anda nihai kararlar alındı ve yasaklar uygulamaya konuldu.

Reddit uygulama geliştiricisi, sitenin yeni API kurallarının kendisine yılda 20 milyon dolara mal olacağını söyledi