Mark Gurman: “Hey Siri” komutu değişiyor

wwdc 2023

Gazeteci Mark Gurman, Apple hakkında yine ilginç bir iddiada bulundu. Gurman’a göre Siri’yi aktif eden “Hey Siri” komutu değişecek. Apple bu yeniliği WWDC 2023‘te duyuracak. Yeni komut nedir? Siri nasıl aktif edilecek? İşte detaylar…

Mark Gurman, Apple’ın Siri’nin çalıştırılması için yeni yollar denediğini ve böylelikle “Hey Siri” üzerinde değişiklik yaptığını açıkladı. Kullanıcılar sadece “Siri” diyerek Apple’ın sanal yardımcısını çalıştırabilecek. “Hey” kelimesinin kaldırılması basit değişiklik olarak görülebilir, ancak ortada karmaşık durum var. Sistem “Hey Siri” komutunda kullanıcının sesini, lehçesini ve aksanını doğru algılamak için iki kelime üzerinden analiz yapıyor. Fakat “Siri” komutunda bunu yapmak daha zor, çünkü sistem lehçe, aksan vs… tek kelime üzerinden doğru şekilde analiz ediyor. Gurman’ın açıklamasına göre Apple bu işi başarmış. Komut değişikliğinin arkasında veri tabanıyla yapay zekayı eğitmek ve mühendislik çalışması var. Mark Gurman, bu değişikliğin WWDC 2023’te açıklanabileceğini düşünüyor.

wwdc 2023

Bununla birlikte Apple’ın WWDC 2023’te yapay zeka konusunda bir duyuru yapabileceği ileri sürüldü. Yakın zamanda paylaşılan bir raporda, Apple’ın yapay zeka aracı tanıtacağı, fakat bu aracın ChatGPT veya Bard gibi chatbot olmayacağı, aslında hizmetler için destek sağlayacağı iddia edildi. Tabii ki bu söylentiyi doğrulamanın herhangi bir yolu yok, neler olacağını WWDC’de göreceğiz. Fakat kısa süre önce Apple’ın çalışanlarına ChatGPT ve benzer yapay zeka araçlarını güvenlik nedeniyle kullanmalarını yasakladığı gündeme gelmişti. Apple, bu tarz araçların gizli bilgileri sızdırabileceğinden şüphe ediyor. Söylenenlere göre teknoloji devi, John Giannandrea liderliğinde büyük bir ekip kurdu. Bu ekip LLM (Large Language Model/Büyük dil modeli) ve yapay zeka teknolojileri üzerinde çalışıyor. Daha önce Google’da çalışan Giannandrea doğrudan Apple CEO’su Tim Cook’a rapor veriyor.

WWDC 2023, 5 – 9 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Etkinlikte karma gerçeklik gözlüğü, gözlüğün işletim sistemi xrOS, iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 ve tvOS 17 işletim sistemlerinin tanıtılması bekleniyor. Yeni MacBook Air’ı da büyük ihtimalle göreceğiz.

Meta, Instagram kullanıcıları için haber gönderilerini sınırlayacak