Kripto borsaları, Ukrayna’nın taleplerini reddetti

LUNC kritik teklife

Coinbase ve Binance dahil olmak üzere büyük kripto borsaları, Ukrayna’nın tüm Rus hesaplarını dondurma talebini reddetti. Bunun sivillere zarar vereceğini ve ideallerine aykırı olacağını söylediler. İşte detaylar.

Önemli kripto borsaları arasında olan Binance CNBC’ye verdiği demeçte, “İnsanların kriptolarına erişimini tek taraflı olarak yasaklamaya karar vermek, kriptonun var olma nedeni ters düşer” ifadelerini kullandı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Federov bir tweet’te, büyük kripto borsalarından sadece yaptırım uygulanan oligarkların hesaplarını değil, tüm Rus ve Belarus hesaplarını dondurmalarını istedi. “Sadece Rus ve Belaruslu politikacılarla bağlantılı adresleri dondurmak değil, aynı zamanda sıradan kullanıcıları sabote etmek çok önemli” dedi.

Kripto borsaları, Ukrayna'nın taleplerini reddetti

Böyle bir hareket, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rus bankalarına ve ülke ekonomisini felce uğratmak için tasarladığı yaptırımlara uygun olacaktır. Bununla birlikte, kripto varlıklarının dondurulması, normal Rus vatandaşlarını doğrudan etkileyebilir. Coinbase, Rusya’daki herhangi bir kişi veya kuruluşa yasaların gerektirdiği şekilde yaptırım uyguladığını, ancak daha ileri gitmeyeceğini söyledi. Yapılan açıklamada, “Tek taraflı ve tam bir yasak, sıradan Rus vatandaşlarını cezalandıracaktır” dedi. Binance benzer şekilde “milyonlarca masum kullanıcının hesabını tek taraflı olarak dondurmayacağını” belirtti. Öte yandan Binance, Ukrayna’ya en az 10 milyon dolar insani yardım bağışlamayı taahhüt etti. Ayrıca 20 milyon dolar toplamak amacıyla bir bağış kampanyası başlattığını söyledi. Şirket ayrıca şu anda ABD hükümeti tarafından kara para aklama iddiasıyla soruşturma altında.

AB, Rus devlet destekli medya kuruluşları RT ve Sputnik’i yasaklayacak