AB, Rus devlet destekli medya kuruluşları RT ve Sputnik’i yasaklayacak

AB, Rus devlet destekli medya kuruluşları RT ve Sputnik'i yasaklayacak

Avrupa Birliği YouTube gibi şirketlerin platformlarını yönetme biçimi üzerinde önemli bir etkisi olabilecek bir karara vardı. AB, Rus devlet medya kuruluşlarını yasaklamayı planladığını duyurdu. İşte detaylar.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Pazar günü, Russia Today (RT), Sputnik ve ilgili yan kuruluşlar hakkında aldıkları kararı duyurdu. AB, “Artık Putin’in savaşını haklı çıkarmak için yalanlarını yayamayacaklarını” söyledi. AB’nin yürütme organı, bu kuruluşlar tarafından yayılan dezenformasyonla mücadele için yeni araçlar geliştirmeyi de planlıyor. Ancak von der Leyen, bu önlemlerin neler içerebileceğini belirtmedi.

AB, Rus devlet destekli medya kuruluşları RT ve Sputnik'i yasaklayacak

Aynı zamanda, AB’nin bu kuruluşları nasıl yasaklayacağı tam olarak belli değil. Hem RT hem de Sputnik aktif YouTube kanallarına sahip. Cumartesi günü, Facebook’un ana şirketi Meta da benzer bir hamle yapmıştı. RT de dahil olmak üzere bir avuç Rus kanalının içeriklerinden reklam geliri elde etmesi geçici olarak engellendi. Şimdiye kadar, hem YouTube hem de Meta, Ukrayna’daki Rus devleti tarafından işletilen satış noktalarına yalnızca erişimi kısıtladı. Bölgede hareketlilik bir kaç gündür sürüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı vurması devam ederken Ukrayna Apple’dan bile yardım talep etti. Rusya’da App Store’u kapatmasını talep eden Ukrayna bugün Putin ile müzakere koltuğuna oturuyor. Beklediği kadar yardım bulamayan Ukrayna bir kaç gündür Rus saldırının kurbanı diyebiliriz. Gelişmeler yakından takip ediliyor.

Mobil Dünya Kongresi organizatörleri bazı Rus firmalarını gösteriden men edecek