Koronavirüs aşı çalışmalarında iyi sonuçlar alınmaya başlandı!

Türkiye yapılan aşı sayısı

Herkesin büyük bir dikkat kesildiği Koronavirüs aşı çalışmalarında iyi sonuçlar gelmeye başlıyor. Özellikle de hayvanlı deneyler büyük umut oluşturdu. Hadi gelin merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, koronavirüs aşı çalışmalarında önemli başarılar elde ettiklerini ifade etti. Dünya genelinde 20 milyon kişinin hastalanmasına neden olan koronavirüs salgını, can almaya devam ediyor. Aşı çalışmaları ise hastalık ve ölüm oranlarını büyük ölçüde azaltabilir.

TÜBİTAK büyük destek veriyor

Prof. Dr. Mehmet Öztürk, “Birisi Kovid-19’a karşı koruma amaçlı aşı geliştirmek diğeri ise hasta olan bireyleri tedavi edici ilaçlar geliştirmek. Biz İBG olarak her iki projede de yer alıyoruz. Amaçlarımızdan birisi, ucuz bir teknoloji ve hızlı sonuç veren bir yöntem kullanarak bir aşı geliştirmek.” ifadelerine yer verdi.

Koronavirüs aşı çalışmalarında

Rekombinant bir aşı üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Öztürk, “Klasik yöntemlerden farklı. Virüsün tamamını değil de çok kritik olan bir bölgesini hedefleyen bir aşı. Bu çalışmada şimdiye kadar aşı olarak seçtiğimiz ürünü maya hücreleri kullanarak yeterli miktarda üretebildik ve saflaştırabildik. Bunun gerçekten aşı olarak etkin olabilmesi için hayvanlara enjekte edildiğinde antikor yanıtı oluşturması gerekiyor. İlk şart bu. Bu deneylerimiz geçen hafta tamamlandı. Ve hayvanlarımızın çoğunda güçlü antikor yanıtı oluşturduğunu gördük. İkinci koşul, bu oluşan antikor yanıtının virüsün hücreleri enfekte etme potansiyelini engelleyebilmesi. Henüz o testleri gerçekleştirmedik ama şimdiye kadar ki çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Bundan sonraki aşamada nötralizasyon dediğimiz deneyleri yapmamız gerekiyor.” diyerek önemli ayrıntılara yer vermiş oldu.

Sizce koronavirüs ile ilgili aşı çalışmaları ne zaman sonuçlanabilir? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.