Koronavirüse karşı aşı Türkiye’de üretilebilir

Koronavirüs aşılarının saklanacağı dolaplar

1 milyon 200 bin civarında insana bulaşan Koronavirüse karşı aşı çalışmaları son hız devam ediyor. Neredeyse her ülke bu konudaki çalışmalara hız verdi.

Bu yeni virüs türü ile ilgili gerçekleştirilen ilaç ve aşı çalışmaları ilk olarak Çin’de gerçekleştirildi ve Koronavirüse karşı aşı çalışmaları devam ediyor. Elbette tüm bunlardan önce en önemli problem test kitlerinin üretimiydi. Çin hızlı test kiti olarak da adlandırılan yeni bir sistem geliştirdi ve böylece test yapılmasını daha hızlı hale getirdi. Çin daha sonra hem ilaç hem de aşı üretiminde oldukça ileri aşamalara geçti. Şimdi ise Türkiye’den güzel haberler geliyor.

Koronavirüse karşı büyük bir mücadele veriliyor

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyoloji ve Genetik Bölümü şu anda bu virüs türü ile ilgili en çok çalışma yürüten kuruluşlar içerisinde yer alıyor. Özellikle de aşı geliştirilmesi konusunda büyük çaba sarf ediliyor.

Koronavirüse karşı aşı geliştirdi

Prof. Dr. Sami Doğanlar ise yaptığı açıklamada, “Hedefimiz geliştireceğimiz aşıyla, koronavirüsün vücuda tutunmasını sağlayan ‘S’ (spike) proteine karşı vücudun antikor üretmesini sağlamak. Böylece vücut virüse yakalanmadan bağışıklık kazanacak. Kovid-19 virüsünün yüzeyinde bulunan ve insan hücre yüzeyindeki ‘ACE2’ ile etkileşime girerek insan hücresi içine viral genetik materyalin alınmasını sağlayan, S proteinidir. Dolayısıyla ‘Kovid-19 S’ proteini bu virüsün hastalık yapabilme yeteneğine sebep olan ve insan bağışıklık sistemi hücreleri tarafından tanınan birincil antijendir.” dedi.

Android uygulamaları kullananlar büyük tehlike altında

COVID-19 olarak da adlandırılan bu yeni virüs türü muhtemelen bir süre daha gündemi meşgul edecek. Aşı çalışmaları ise Almanya, Fransa, ABD ve Çin gibi birçok ülkede büyük bir hızla devam ediyor. Sizce Türkiye aşı geliştirilmesi konusunda diğer ülkelerle yarışabilir mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.