Nasa tarafından 8.8 milyar dolar harcanarak hazırlanan dev uzay teleskobu James Webb, 2019 yılının ilkbahar aylarında uzaya gönderilecek.
NASA, yakın zamanda 8.8 milyar dolar harcayarak uzay araştırmaları konusunda çok ileri bir adım atmanın planlarını dev uzay teleskobu James Webb hamlesi ile başlayacaktı. Birtakım teknik problemler nedeniyle 2018 yılı dahilinde fırlatılması planlanan teleskobun 2019 yılı ilkbahar aylarında göreve başlaması kararlaştırıldı.
Yapılan açıklamada James Webb uzay teleskobunun, bugüne kadar yaptılan en karmaşık uzay gözlem araçlarından birisi olduğunu ve bu karmaşık ürünün tüm bileşenlerini bir araya getirmenin ne kadar zor olduğunu vurgulamayı ihmal etmedi. Ayrıca donanım olarak hiçbir sorun olmasa da belirli süre ertelenme kararı konusunda uzlaşıldığı açıklandı.
27 yıl boyunca uzay dahilinde görevini sürdüren Hubble Uzay Teleskobu karşısında çok daha yeni ve güçlü olan teleskop James Webb, birçok araştırmacıyı ve uzay meraklısınının yüzünü mutlu ediyor.
NASA tarafından zaman makinesi görevi gibi de çalışacak olan teleskob, 13 milyar yıl önce, karanlık çağların hemen ardından oluşmuş evrenin ilk yıldızlarını ve galaksileri hakkında bilgi toplamak konusunu kendine birincil amaç edinecek. NASA yöneticisi Eric Smith yaptığı açıklamada, “Big Bang ardından oluşan ilk galaksilerden; Europa, Enceladus ve TRAPPIST dahilinde olan kimyasal hayat izlerine varana kadar, Webb evrendeki tüm bu inanılmaz olayları araştırmaya başlayacak.” ifadelerini kullanıyor.
James Webb, 2019 yılının ilkbahar aylarında Fransız Guyanası’nda bulunan uzay üssünden Ariane 5 roketiyle beraber fırlatılırken, 1.6 milyon kilometre uzakta kendine yer bulacak. 17 farklı ülkenin katkılarıyla üretilmiş olan teleskop dünyanın merakla beklediği bilgileri toplamak için göreve başlamış olacak.