James Webb teleskopu en dikkat çekici kara deliği görüntüledi

James Webb teleskopu en dikkat çekici kara deliği görüntüledi

James Webb uzay teleskobu, bilim insanlarına, teorik olarak var olmaması gereken eski galaksiler gibi, başka türlü bulamayacakları gök cisimlerini keşfetme yeteneği verdi. İşte tüm detaylar.

Şimdi, Kozmik Evrim Erken Yayın Bilimi (CEERS) Araştırması’nın bir parçası olarak, araştırmacılar bugüne kadar gördüğümüz en uzak aktif süper kütleli kara deliği keşfettiler. James Webb teleskobu tarafından çekilen yakın ve orta kızılötesi görüntüler sayesinde araştırmacılar, galakside CEERS 1019 adını verdikleri süper kütleli bir kara delik bulabildiler. Kara deliğin sadece 570 milyon yıldır var olduğunu da belirleyebildiler. Ek olarak, teleskop tarafından sağlanan veriler, kara deliğin çok fazla gaz tükettiği ve yeni yıldızları çalkaladığı sonucuna varmalarını sağladı. New York’taki Rochester Teknoloji Enstitüsü’nden CEERS ekibi üyesi Jeyhan Kartaltepe, “Bir galaksi birleşmesi, bu galaksinin kara deliğindeki aktiviteyi beslemekten kısmen sorumlu olabilir ve bu aynı zamanda yıldız oluşumunun artmasına da yol açabilir” dedi.

Aşağıdaki resimde, CEERS 1019’un üç parlak küme halinde göründüğünü görebilirsiniz. 9 milyon güneş kütlesinde, bu kara delik daha önce keşfedilen diğer aktif süper kütleli kara deliklerden çok daha küçük.

James Webb teleskopu en dikkat çekici kara deliği görüntüledi

Bu gök cisimleri tipik olarak güneşin kütlesinin 1 milyar katından fazlasını içeriyor, bu da onları çok daha parlak ve tespit edilmesini kolaylaştırıyor. CEERS 1019 kara deliği, güneş kütlesinin yaklaşık 4,6 milyon katı olan galaksimizin merkezindeki karadeliğe daha çok benziyor. NASA, bilim adamlarının daha küçük kara deliklerin evrende daha önce var olması gerektiğini uzun zamandır bildiklerini, ancak James Webb faaliyete geçene kadar varlıklarını doğrulayamadıklarını söyledi.

IVECO eDaily 153 tondan fazla yük çekerek GUINNESS DÜNYA REKORU kırdı