İzmir depreminin korkutucu sesi ortaya çıktı

Türkiye'nin deprem riski

Cuma günü öğleden sonra 14.51’de İzmir’in Seferihisar taraflarında büyük bir deprem meydana geldi ve İzmir depreminin korkutucu sesi ortaya çıktı. Depremin etkileri yıkıcı olmakla birlikte yer altında oluşturduğu seslere ulaşmak da mümkün oldu.

İzmir depreminin korkutucu sesi sonunda farkedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından devam ettirilen çalışmalar sonucunda, 49 kişinin bu deprem de hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Ayrıca 896 yaralının olması ise bir diğer ağır durum tablosuydu. 8 binada arama ve kurtarma faaliyetleri devam ettiriliyor.

Araştırma ekipleri bu depremin 16,54 km derinlikte meydana geldiğini açıkladı. Bu, yıkıcı etki oluşturmak için son derece yeterli bir derinlik. Ege Denizi’nde ortaya çıkan bu sarsıntı, en büyükler arasında yer alıyordu.

İzmir depreminde ses kayıtları ortaya çıktı

İzmir depremi bitti ancak hemen ardından gelen tartışmalar henüz bitmedi. Yapılan açıklamalara göre, ana karada 40 defa 4 ve üzeri artçı sarsıntı meydana geldi. Ayrıca irili ufaklı 850 civarında depremin oluştuğu da ifade ediliyor.

İzmir depreminin korkutucu sesi

Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan ise başka bir noktadan yaklaştı. Depremin büyüklüğünün “7” olduğunu ifade etti. Ayrıca yıkım gücü bakımından değerlendirildiğinde “9” şiddetinde olduğunu açıkladı. Bu durum aynı zamanda 35 atom bombası ile eşdeğer ve yıkıcı düzeyde diyebiliriz.

Kocaeli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hamdullah Livaoğlu, Kuşadası istasyonunda deprem sinyalleri bir ses haline getirdi ve durumun vahimliğini netleştirdi. Bu sesin yer aldığı videoyu sizler için hemen aşağıya bıraktık. İlk başlarda normal seyreden sinyaller bir anda devasa bir sarsıntıya şahit oluyor. Buradaki sesleri video üzerinden dinledikten sonra fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.