İstanbul Depremi Önceden Tahmin Edilebilecek Mi?

rusya uydu

Herkesin uzun bir süredir beklediği İstanbul depremi belki de hiç olmadığı kadar yakınlaştı. Çevredeki fay hatlarının hareketlenmesi ile birlikte İstanbul fay hattında belirli bir miktar hareket oluştu. Eğer depremler önceden tahmin edilebilirse, muhtemelen can ve mal kaybı da azalacaktır.

17 Ağustos depreminin 20. yılında bu doğal felaketin aslında çok yıkıcı olduğunu hatırlıyoruz. Dünyadaki birçok ülke deprem tehlikesi ile karşı karşıya bulunurken, İstanbul devasa nüfusu ile bu tehlikenin daha yoğun yaşandığı bir yer. ABD’li ve Rus bilim insanları bu tür depremlerin önceden tahmin edilmesinin sağlayabilecek.

İstanbul depremi uydu görüntüleri ile tahmin edilebilir

Büyük bir deprem yaşanmadan hemen önce iyonosferik anormallikler ortaya çıktığı 1980 yılında Intercosmos-19 uydusu ile görülmüştü. Bu etki fark edildiğinde elektron yoğunluğu ciddi şekilde artabiliyor veya azalabiliyor.

İstanbul depremi uydu

Rus ve ABD’li bilim insanları bu bilgiyi kullanarak uydu üzerinden sismik aktiviteleri kontrol edecek. Böylece en ufak bir değişiklikte bile deprem riskinin olup olmadığı görülebilecek. Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü konu ile ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.

Henüz tam olarak böyle bir sistem kurulmamış olsa bile, yakın zamanda bu mümkün görünüyor. İstanbul depremi gibi sonuçları korkunç olabilecek depremlerden önce önlem almak böylece mümkün olabilecek. Peki sizce İstanbul depreminden önce bu sistemin geliştirilmesi zararı azaltabilecek mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

Deprem Bilgi Sistemi ile son dakika depremler elinizin altında!