İzmir fay hattı deprem sonrası çıldırdı

İstabul depremi

Büyük bir yıkıma neden olan İzmir fay hattı, deprem sonrasında adeta çıldırdı. Araştırmacılar bu durumun, yıkıcı etkilerin devamı olduğunu söylüyor.

Hatırlayacağınız üzere İzmir fay hattı geçtiğimiz günlerde çok büyük bir felakete yol açtı. Yaşanan deprem sonrasında 114 kişi hayatını kaybederken 1035 kişi de ağır yaralandı. Bu durum beraberinde çok büyük tartışmaları getirdi. Bazıları depremin nedeni olarak sağlam olmayan zemini gösterirken kimileri de çürük binalardan kaynaklandığını söyledi.

Her iki durumda da sonuç değişmedi ve büyük bir insanlık dramı yaşandı. İşin kötü tarafı ise buradan sonra başladı. İzmir deprem hattındaki hareketlilik, artçı sarsıntılara neden oluyor. Bu deprem Ege Denizi’nde meydana gelmesine rağmen yine de İzmir’i vurmaya devam ediyor.

İzmir’de yeraltından gaz ve su buharı çıkıyor

Deprem araştırmacıları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, İzmir’in bazı bölgelerinde tuhaf detaylara rastladılar. Bu depremden hemen sonra Tuzla ve Gülbahçe fayı üzerinde; sıcak su kaynakları, gaz çıkışları ve sıvılaşma gibi değişiklikler gözlendi.

İzmir fay hattı deprem

Bu tür değişiklikler genellikle yeni artçı depremlerin habercisidir. Elbette bu istenmeyen senaryo. Ancak tedbiri elden bırakmamak bu kötü senaryoyu düzeltebilir. Uzmanlar “Bayraklı” bölgesi ile alakalı da konuştu. Hatırlayacağınız üzere burada deprem çok daha yıkıcı bir şekilde hissedilmişti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü tarafından yapılan açıklamalara göre, “Bayraklı” ve çevresi zeminin yumuşaklığı nedeniyle daha fazla zarar gördü. Binaların sağlam olmaması da buradaki şiddeti büyük oranda artırdı.

Hem binalar hem de zemin, ağır bir deprem bilançosu olarak karşımıza çıktı. Fay hatlarındaki hareketlilik geçmezse daha büyük felaketler görmek çok uzak bir ihtimal değil.