Yeni Nesil iPhone’lar 2 TB Depolama Alanına Sahip Olacak

iPhone 16 üretim yeri

Tayvan’dan gelen taze bir rapor Apple’ın iPhone’da yeni nesil bir teknoloji kullanmaya başlayacağını, iPhone 16 ve sonraki nesillerde 2 TB’lık depolama alanını göreceğimizi iddia etti.

Tayvanlı pazar araştırma ve analiz firması TrendForce yine bomba bir rapor yayınladı. TrendForce’a göre Apple, 2026’ya kadar 4 seviye hücreli (QLC/Quad-level Cell) depolama teknolojisine sahip iPhone’ları piyasaya sürecek. QLC şu anda iPhone’larda kullanılan 3 seviye hücreli (TLC/Triple-level Cell) depolamaya göre daha yüksek kapasite sunuyor. Buna ek olarak QLC depolama birimi TLC’ye kıyasla GB başına daha ucuz. Quad-level yani 4 hücre terimi her hücrenin sakladığı bit sayısını ifade eder. QLC 4 bit bilgi depolar. TLC ise 3 bit bilgi depolar. Fakat QLC’nin dezavantajı var, TLC’ye kıyasla daha düşük okuma ve yazma hızı sunuyor.

iphone 16

QLC gelecekte 2 TB depolama alanına sahip iPhone’ların da önünü açabilir. TrendForce’un 2026’ya kadar olan tahmini QLC’nin iPhone 16, iPhone 17 veya iPhone 18’de kullanılabileceğini gösteriyor. Bu değişiklik için kesin bir zaman dilimi yok. Ancak şöyle bir durum daha var, tedarik zinciri kaynaklarıyla içli dışlı olan DigiTimes bu sene başlarında yayınladığı bir raporda iPhone 16 Pro ve Pro Max’in 1 TB’lık modellerinde QLC’nin kullanılabileceğini ve böylece 2 TB’lık depolama alanı seçeneğinin de olabileceğini ileri sürmüştü. TrendForce’un yeni raporunu da işin içine katarsak, iPhone 16 Pro’larda QLC’nin olması muhtemel görünüyor.

Sonuç olarak iPhone 16 serisinin tanıtılmasına fazla zaman kalmadı. Yeni telefonlar eylül ayında düzenlenecek olan etkinlikle resmiyete kavuşacak. Cihazların piyasaya sürülmesiyle QLC’nin mi yoksa TLC depolamanın mı kullanıldığını öğrenebileceğiz.

Apple Intelligence’ın Apple Music’e Etkisi Olacak