iPhone 16 Pro’larda katı hal düğmesi olmayabilir

iphone 16

iPhone 15 Pro ve Pro Max’in (İsmi Ultra da olabilir) katı hal düğmelerine sahip olacağı söyleniyordu. Daha sonra bu düğmelerin bazı teknik sorunlardan dolayı iPhone 16 serisine ertelendiği ileri sürülmüştü. Yeni bir rapora göre katı hal tuşları iPhone 16 Pro modellerinde bile yer almayabilir.

Teknoloji analisti Jeff Pu’ya göre katı hal tuşlarının iPhone 16 Pro ve Pro Max’te kullanılma ihtimali düşük. Pu’nun sicili oldukça temiz ve geçmiş dönemde söylediği birçok öngörü doğru çıktı. Katı hal düğmelerinin iPhone 15 Pro’larda olmayacağını ilk olarak Jeff Pu ve Shelly Chou açıklamıştı. Her iki analist tasarım sorunları olduğunu belirtmişti. Tanınmış başka bir analist olan Ming-Chi Kuo da bu durumu doğrulamış ve Apple’ın teknik problemlerle karşı karşıya kaldığını söylemişti. Jeff Pu’nun yeni raporu düğmelerde sorunların devam ettiğini işaret ediyor.

Katı hal düğmeleri Taptic Engine’lar sayesinde hareket hissini simüle edip, dokunsal geri bildirim yapmak amacını taşıyor. Farklı eylemlerde kullanılabiliyor. iPhone 7’deki Home tuşu veya yeni MacBook’lardaki Force Touch trackpad’e benzer diyebiliriz. Bunlarla birlikte katı hal düğmeleri, klasik tuşlara göre kırılabilecek daha az hareketli parçaya sahip. Ayrıca daha az giriş noktası olacağı için suya dayanıklılığı da artırıyor.

iphone 16

İddia edilenlere göre iPhone 16 Pro‘nun ekranı 6.3 inç, Pro Max’in ise 6.9 inç olacak. Ekranla ilgili söylentiler bu kadarla sınırlı değil. Yakın tarihte yayınlanan farklı bir rapora göre iPhone 16 Pro ve Pro Max’te ekran altında Face ID yer alacak. Ama Face ID dışında Touch ID’nin de ekrana entegre edileceği belirtiliyor. Raporda Face ID kamerasının kullanılmadığı zamanlarda ekran altında görünmeyeceği ve Touch ID’nin ise ekranın alt kısmında yer alacağı vurgulanmış. Bununla birlikte Apple’ın ekran altı Face ID yani kamera ve yüz tanıma sistemini benimseyip, gelecek iPhone’larda standart olarak kullanacağı da ileri sürülüyor.

Teknoloji devinin şimdiye kadar birinde sadece ekran altı Face ID olan, birinde ise hem Face ID hem de Touch ID olan iki tane prototip geliştirdiği iddia ediliyor, ama bu prototiplerde verim problemleri çıkmış. Diğer yandan Ross Young, ekran altı Face ID’de sensör sorunlarının yaşandığını, en erken 2025’te çıkacağını belirtti. iPhone 16 serisinin çıkmasına 1 yıldan fazla süre var ve Apple cihazlarla ilgili planlarını değiştirebilir.

Huawei Watch 4 Pro’nun Ocean Blue versiyonu tanıtıldı