iPhone 15’in yeni sızıntısı Dynamic Island’ın standart olduğunu gösterdi

iphone 15 pro max

iPhone 15 serisiyle ilgili yeni bir sızıntı gerçekleşti. Ice Universe tarafından paylaşılan sızıntı fotoğrafta yeni iPhone’ların ekranları ve ekran koruyucuları yer alıyor. Daha önce iddialarda geçen tasarım değişiklikleri sızıntıyla doğrulanmış oldu.

Apple, ekran çentiğini iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde hap şeklindeki Dynamic Island ile ortadan kaldırdı. İddialara göre iPhone 15 ailesinde Dynamic Island standart olacaktı. Ünlü sızıntı kaynağı Ice Universe, iPhone 15 modellerinin ekranları ve koruyucularını birlikte gösteren fotoğraf yayınladı. Tüm modellerde Dynamic Island’ın olduğu görülüyor. Sızıntı aynı zamanda Pro modellerinin daha ince çerçevelere sahip olacağını ileri süren söylentilerle de uyumlu.

iphone 15

iPhone 15’lerde Dynamic Island dışında USB-C bağlantısı da standart olacak. Ayrıca Pro modellerinde sessize alma/titreşim anahtarının yerini yeni bir düğmenin alması bekleniyor. Söz konusu yeni düğmeye farklı fonksiyonlar atanabilecek. Böylece sadece sessize alma değil, kamerayı açmak, fotoğraf çekmek, video kaydı başlatmak vs… gibi işlevlerde de kullanılabilecek.

Normalde iPhone 15 Pro’larda katı hal düğmelerinin olması planlanıyordu. Katı hal düğmeleri Taptic Engine’lar sayesinde hareket hissini simüle edip, dokunsal geri bildirim yapmak amacını taşıyor. Farklı eylemlerde kullanılabiliyor. iPhone 7’deki Home tuşu veya yeni MacBook’lardaki Force Touch trackpad’e benzer diyebiliriz. Ama Jeff Pu ve Ming-Chi Kuo gibi analistler, farklı birkaç kaynak katı hal düğmelerinin teknik sorunlar nedeniyle ertelendiğini belirtti. Hatta katı hal düğmeleri iPhone 16 Pro’larda bile olmayacak. Büyük ihtimalle iPhone 17 Pro’da kullanılacak.

iphone 15

Yeni iPhone ailesinde 28 nm sürecine dayalı olarak üretilen OLED ekran sürücü çipi kullanılacak. Şu anda mevcut iPhone’larda kullanılan bu çip 40 nm üretim sürecine dayanıyor. Peki 28 nm ve 40 nm arasındaki fark nedir? 28 nm daha fazla güç verimi sağlayacak. Bu da iPhone 15 serisine daha uzun kullanım süresi olarak yansıyacak.

Yeni iPhone’ların Ağustos ayında seri üretime girmesi bekleniyor. Muhtemelen Eylül ayında düzenlenecek olan etkinlikle tanıtılacaklar. Şimdiye kadar Apple geleneksel etkinliğini Eylül’de gerçekleştirdi. Fakat iPhone 15 Pro’ların ekran üretimindeki sorunlardan dolayı, telefonların geç çıkabileceği ileri sürülüyor. Pro modellerinin sınırlı sayıda piyasaya sürülebileceği dedikoduları var.

Gran Turismo filminden fragman yayınlandı